Corigent sau Corijent

6

Sigur nu e cel mai fericit subiect din lume, dar corijența e o realitate, iar ”beneficiarii” săi poartă numele de corijenți. Da, forma ideală e cu j și nu cu g, dar în cazul acesta particular nu m-aș grăbi să etichetez corigența și corigentul ca fiind forme greșite, pentru că încă apar în DOOM (deși sunt marcate și acolo ca variante).

Distribuie:

6 comentarii

 1. Daca dai cautare pe dex-ul online, pentru "corigent" apare ca varianta "corijent", asa stiam si eu :

  "CORIGÉNT, -Ă, adj., s. m. și f. v. corijent.
  Sursa: DEX '09 (2009) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink"

  Dar in acelasi timp, e valabila si viceversa, deci care e varianta corecta ?

   (0)
   (0)
 2. Anca, tot ce e marcat cu v. (variantă) te trimite la forma literară. Forma (riguros) corectă are mereu și definiția alături.

   (0)
   (0)
 3. v, tot cu v. e și în DOOM corigentul, dar da, câtă vreme încă e în DOOM, chiar și cu mențiunea asta pot să fiu de acord că e corect. Însă n-am făcut întâmplător mențiunea ”forma (riguros) corectă”. Înclin să cred că forma spre care trimite v.-ul e cea preferată.

   (0)
   (0)
 4. nu-i cu v. - zise v. 😀
  pe bune acuma, nu știu de ce zici așa, e cu slash. deci variante cu drepturi egale.
  "!corijént/corigént adj. m., s. m., pl. corijénți/corigénți; adj. f., s. f. corijéntă/corigéntă, pl. corijénte/corigénte"

   (0)
   (0)
 5. corijare - cel mai bun reper. nu poti spune "corigeare". asa ca, venind de la verbul: a corija se dovedeste ca varianta corecta (sinonime - a corecta, a repara, a recupera, a trata, a finisa, a imbunatati...)

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu