Dilemă

8

[via Idei]

Am primit o solicitare interesantă și cred că merită o discuție deschisă. Cum e corect? ”Ceea ce este util și ceea ce este frumos vor fi salvate” sau ”ceea ce este util și ceea ce este frumos va fi salvat”?

Prin teorie n-am mai trecut de ceva timp, dar îmi ”sună” bine varianta cu ”va fi salvat”. De aceeași părere era și persoana care ne-a trimis mesajul. Totuși, în mesaj adăuga că i s-ar fi explicat problema cam așa: ”subiectul este exprimat prin două părți de vorbire coordonate prin și, iar predicatul se pune la plural în limba română”, similar cu situațiile de tipul ”Ana și George aleg o carte”.

Așadar, cum e și de ce?

Alina, îți mulțumim pentru sugestie!

 

8 comentarii

 1. Traian, dacă eram sigură că ar fi corect doar pentru că-mi sună mie bine, nu mai lansam întrebarea, nu? 🙂

   (4)
   (2)
 2. Aşa este. 🙂 E bună dilema, în orice caz. Aştept să văd rezultatul dezbaterii, dacă o să existe una.

   (4)
   (2)
 3. Detalii aici:
  http://www.scritube.com/literatura-romana/gramatica/ACORDUL-DINTRE-SUBIECT-SI-PRED81452316.php
  Cred ca este clar...

   (4)
   (2)
 4. @Ramona: nu mi se pare suficient de clar 🙂

  Ba din contră, mi se pare destul de complicat; sînt acolo și niște „4.1.2. Exceptii de la regulile acordului impus de subiectul multiplu” unde nu mă lămuresc prea bine dacă n-ar intra, pentru acordul prin atracție [măcar tolerabil dacă nu oblogatoriu], și expresia formulată ca problemă aici.

  Personal sînt convins că în cazul de față acordul prin atracție functionează în mod natural, fie și numai datorită „distanței” dintre subiectul multiplu (pseudomultiplu?) si predicat.

  Ce va fi salvat? Tot [ce este frumos sau util].
  Și acest tot se compune din două părți, dar salvarea nu se referă la părți, ci la acel tot pe care îl descrie subiectul si care este unul...

  Ceea ce spune popa si ceea ce face popa _sînt_ însă două lucruri diferite. 😉

   (4)
   (2)
 5. De fapt... Tot de-acolo:

  ---

  (e) daca elementele componente ale subiectului multiplu se comporta ca un bloc semantic, ca un compus, predicatul se acorda la singular:

  ---

  Mi se pare naturală interpretarea de „tot semantic” la „ceea ce este frumos și ceea ce este util”.

  Tot ce este frumos și tot ce este util va fi salvat. Tot. Singular.

   (0)
   (0)
 6. Astea cu subiectul multiplu sunt (la ora asta) putin peste nivelul meu si nu ma incumet sa exprim decat o parere: daca "ceea ce este frumos" se refera la ACELEASI obiecte ca si "ceea ce este util" (cam ca in "un gest eroic este meritoriu si este bun si este util si este inaltator"), ar mai merge cumva forma la singular ("va fi salvat"), dar daca este vorba despre subiecte distincte eu "simt" (fara sa ma incumet sa si explic) ca oportuna este forma la plural: "VOR fi salvate".

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?