Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

False iluzii

False iluzii
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Este pleonasm expresia ”false iluzii”?

Pe de o parte, iluzia se definește ca ”percepție falsă”. Dar pe de altă parte, expresia tinde să fie folosită ca metaforă, iar figurile de stil poate n-ar trebui judecate neapărat după sensuri proprii și reguli stricte de dicționar…

Citește și:   Când punem virgule 10

Articole interesante

9 comentarii

  1. Hm! Falsitatea falsitatii…
    Sa o asemuim cu „negarea negatiei”? Ceva ce pare o perceptie falsa DAR NU ESTE ASTA sa fie oare o perceptie reala, chiar daca ne”simtita” ca atare, chiar daca te simti „ca intr-un vis”? Oare o pictura despre care in mod fals se considera ca ar fi o copie / un fals sa fie o pictura originala?

  2. Cu totul off-topic:

    CE (Biiip!), a ajuns sa greseasca (grosolan, flagrant) DEXonline-ul, contrazicandu-se pe sine insusi?
    La http://dexonline.ro/definitie/crepuscul, toate definitiile plaseaza crepusculul seara, numai a treia definitie (prin sinonimie – v http://dexonline.ro/definitie/zori prima varianta, substantivul) il considera a avea loc dimineata…

  3. pleonasm_e_ nu, dar pleonasm da – așa mi se pare 🙂

  4. Victor, trei probleme: 1. crepuscul e și dimineață, și seara. de altfel, definițiile din dex, deși prost făcute, te lămuresc; 2. dexonline nu e un dicționar, e un agregator de dicționare diferite (după cum poți vedea prin menționarea surselor la fiecare definiție); 3. în definirea cuvintelor, nu te lua după dicționarul de sinonime. e cea mai cretină realizare în domeniu din țara asta. un exemplu: dicționarul de sinonime crede că chimion e tot una cu chimen, tarhon, molotru (!). treburi făcute de urechiști, ce vrei…

  5. Cicu, m-am gândit la toate ocaziile în care se folosește expresia. Dar am modificat 🙂

  6. dacă mă gîndesc bine, nici nu cred că-i o expresie consacrată, doar o formă greșită a expresiei consacrate cu făcutul iluziilor. precum „panaceu universal”. 🙂

  7. „1. crepuscul e și dimineață, și seara. de altfel, definițiile din dex, deși prost făcute, te lămuresc;…”
    Exact despre ACEST aspect eram sigur si nu prea, tocmai DE ACEEA cautasem cuvantul in DEX (si eu stiam ca – prin similitudine cu „penumbra” – „crepusculul” ar fi „penlumina”: nu chiar lumina, dar nici tocmai intuneric) – si am „reusit” sa caut ATAT de temeinic, cu ATATA atentie, incat m-am incurcat in stiinta si n-am gasit decat referirea la dimineata, nu si pe cea la seara. Febra*, sper… (adica fara „va urma” in acelasi stil).
    * Am o viroza urata.

  8. îmi pare rău că ești suferind, Victor, sper să-ți treacă repejor.
    dacă te duci pe dexonline, ai să vezi toate explicațiile înșirate una după alta la cuvîntul crepuscul, prima intrare (DEX ’98). Uite:
    „CREPÚSCUL, crepuscule, s. n. 1. Sfârșit de zi; înserare, amurg. ♦ Fig. Declin, sfârșit. 2. Perioadă de timp înainte de răsăritul soarelui; auroră. 3. Lumină slabă, semiîntuneric.”

    deci nu-i nevoie să le cauți prin diverse locuri, sînt toate laolaltă.

  9. Multumesc – si pt lamurire, si pt compatimire.
    Da, ACUM (dupa citirea comentariului dumitale precedent) gasisem deja si eu ambele semnificatii – da’ data trecuta bagsama mi se oprise cititul inainte de al doilea punct al definitiei (imi cam „scapatau” ochii…)

Lasa un comentariu