Fileuri sau Filee

1

DEX susţine că ar fi corect şi filee, dar în DOOM nu se menţionează decât pluralul fileuri, fie că este vorba despre fileu sau file.

Fileu = reţea deasă de aţă, de sfoară etc., cu ochiuri înnodate în formă de pătrate, de romburi etc., care serveşte la confecţionarea unor perdele, a unor plase de pescuit, a unor sacoşe etc.; plasă; săculeţ făcut dintr-o astfel de reţea, care serveşte la transportarea cu mâna a unor cumpărături; sacoşă; plasă care desparte în două terenul la unele jocuri sportive; obiect făcut dintr-o reţea de aţă subţire, folosit pentru strângerea şi menţinerea într-un anumit fel a părului pieptănat;

File = carne de calitate superioară din lungul şirei spinării unei vite, unui porc sau unui peşte; preparat alimentar pregătit din astfel de carne.

 

Un comentariu

  1. O căutare pe Google restricționată la pagini în limba româna găsește de 33.000 ori „filee“ și de 192.000 de ori „fileuri“, al doilea număr fiind ușor incorect pentru că apar și cîteva „[Server] File-uri“ :).

    O performanță drăguță pa saitul http://www.plase-protectie.ro, unde e vorba de „filee de tenis“ și „fileuri de volei“. Sînt chiar curios dacă diferențierea asta e o scăpare sau reflectă o realitate de pe terenurile de sport.

     (0)
     (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?