Gratis sau Gratuit

8

După ce am distribuit ieri pe Facebook mesajul ăsta am rămas cu gândul la acel ”gratis”. Care e diferența dintre el și ”gratuit”?

DEX spune că:

Gratis = fără plată, fără bani, în mod gratuit;

Gratuit = care nu costă nimic, care este dat sau primit fără nicio plată.

Deci făcând abstracție de faptul că gratuit are și un sens figurat (”care se dovedește inutil, nejustificat”), gratis și gratuit par să fie sinonime perfecte. Și singura diferență notabilă dintre ele am găsit-o în DOOM – gratis este menționat și ca adjectiv și ca adverb, iar gratuit doar ca adjectiv.

PS: Da, ”pe gratis” este și el corect.

 

8 comentarii

 1. Din cate stiu eu, "gratis" (cu referire pecuniara) inseamna "in mod gratuit".
  ("Gratis" ar fi expresie completa, pe cand "gratuit" ar fi expresie eliptica.)

   (0)
   (0)
 2. "Expresie eliptică"? Victor, e doar o definiție de dicționar, din care ai luat o parte, pe care ai redefinit-o tu :). Ce te faci cu gratis, care chiar e parte dintr-o expresie? (pe gratis)

   (1)
   (0)
 3. "Gratis" (locuţiunea adverbială "pe gratis" ştim cu toţii că e identică dpdv. semantic), conform dictionarului, este adverb, de aceea şi este "în mod gratuit" una dintre definiţiiile sale. Adverbele descriu verbe, deci "Te ajut (pe) gratis". Iar "gratuit" este adjectivul. Adjectivele se atribuie substantivelor, deci "Cursul pe care l-am urmat a fost gratuit" ("cursul gratuit" nu a costat nimic) sau "Orice lucru gratuit e binevenit".

  O ciudăţenie ar fi că "pe bani" este locuţiune adjectivală.
  Nu-s expert în domeniu. Nici pe departe. Doar că răspunsul părea simplu, aşa că am zis de ce să nu-l împărtăşesc.

   (0)
   (0)
 4. v, asa-numita "expresie" "pe gratis" este (din cate stiu eu) o forma gresita, neacceptata teoretic (desi larg folosita in vorbirea / scrierea colocviala), corecta fiind doar forma "gratis" (sau "in mod gratuit" - eventual prescurtata la forma (eliptica) "gratuit"). Daca "gratis" este considerat adjectiv, nici nu ma mai mir de aceasta decizie de refuzare a lui "pe" in aceasta constructie: de cate ori spui ca ai primit PE GRATIS o tesatura PE frumoasa si PE fina (eventual si "PE din bumbac")?...

   (0)
   (0)
 5. Victor, matale ai un obicei nu foarte util: mereu aduci corecții cu precizarea "din cîte știu eu"; dacă ai arunca mai des cîte o privire pe dicționar, ai vedea că nu e cazul să faci corecțiile cu pricina. ca și acum. 🙂

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?