Griș sau Gris

2

Apropo de găluștele de ieri, eu trăiam cu impresia că se fac exclusiv din griș (fie că e vorba despre cele din supă sau de bunătățile cu prune). Totuși, am aflat că se fac și din carne tocată, aluat, brânză etc. Dar am observat și că întâlnesc destul de frecvent ingredientul gris (chiar și acolo unde mai existau diacritice). Și e bine să rețineți că gris este doar o variantă, iar forma corectă rămâne griș.


2 comentarii

  1. "...eu trăiam cu impresia că se fac exclusiv din griș (fie că e vorba despre cele din supă sau de bunătățile cu prune)."
    ...sau cu caise, sau cu gem, sau cu branza, sau chiar si cu carne (ACELASI mod de preparare, cu diferite umpluturi).
    "Totuși, am aflat că se fac și din carne tocată, aluat, brânză etc."
    - ...sau (la "sosul vanatoresc") din paine (veche).
    - "Galustele din carne tocata" sunt in principiu "perisoarele" din clasica ciorba, sau eventual ar putea sa mai fie considerate astfel chiftelele.
    - Galustele din faina (aluat) sunt frecvent folosite la mancarurile unguresti din carne.
    - De galuste CU branza (fie in interior, fie printre galuste) stiam, despre galuste DIN branza - nu.

     (0)
     (0)
  2. Gris vine direct din germanul Griess. Probabil că noi am pus ş-ul în loc de s pentru a uşura pronunţia. Habar n-am. 🙂

     (1)
     (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?