Jicnit sau Jignit

7

Te rog, nu te simţi jicnit pentru că îţi spunem asta. Serios, nu jicnit! Corect este jignit (ofensat, insultat, vexat, atins etc.).

 

7 comentarii

 1. Ar merita o menţiune similară şi verbul "a jecmăni", pe care l-am auzit rostit şi scris: *a jegmăni, care trimite la jeg, nu la ... jaf mare (termenul este de origine maghiară: zsákmáni, dacă îmi amintesc bine grafia termenului). Rog să fiu corectată dacă am greşit.

   (1)
   (4)
 2. Eugenia, e de înţeles analogia cu jegul. Cei care "jegmănesc" sunt nişte oameni de un anume calibru, iar cel "jegmănit" rămâne în mizerie 🙂

  Verifica DEX-ul, da, "jicnit" este semnalat ca variantă în DEX. În DOOM apare doar "jignit". S-a mai discutat pe aici de diferenţa dintre dicţionarele explicative şi cele normative.

   (1)
   (0)
 3. Mihai Cioroiu: Sub forma sub care ai intrebat - exclusiv prima varianta ("majoritatea jigneste"), desi ar cam rezulta un non-sens logic: majoritatea (in calitate de substantiv colectiv) nu prea poate jigni - decat daca ideea este ca este jignitoare insasi constituirea unei majoritati.
  Problema apare daca formularea este completa: "majoritatea golanilor jigneste", SAU "majoritatea golanilor jignesc".
  In ACEST caz, cu ACEST verb, solutia logica este destul de simpla, jignirea neputand fi provocata decat individual, deci nu jigneste majoritatea golanilor ci golanii (in majoritate) jignesc; lucrurile sunt insa mult mai putin clare, nete si univoc determinate daca este vorba despre un verb "mai neutru" ca semnificatie (de genul "a fi"): CUM este corect: "majoritatea oamenilor este de acord ca...", SAU "majoritatea oamenilor SUNT de acord ca..."?
  Din cate stiu eu, in acest ultim caz este vorba despre faptul ca ambele variante pot fi corecte - nu ambele concomitent, ci pe rand cate una, in functie de sensul "simtit" pt "majoritatea oamenilor": daca predomina ideea alcatuirii respectivei multimi ("majoritatea") din individualitati separate si distincte, atunci corect ar fi "SUNT de acord" (toate acele individualitati), daca insa predomina sensul constituirii respectivelor individualitati intr-un bloc unitar atunci corect ar fi ca majoritatea astfel constituita ESTE de acord.
  (Cu alte cuvinte, mai pe scurt: in cazul substantivelor colective acordul se face dupa inteles.)

   (4)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?