Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Jumere, Jumeri sau Jumări?

Jumere, Jumeri sau Jumări?
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

[via Idei]

Când am citit sugestia m-am gândit mai degrabă la forma de singular. Oare există o jumară? Nimeni, niciodată, nu cred că s-a oprit la una singură, motiv pentru care singularul tinde să fie o apariţie exotică. Dar da, există o jumară, iar când sunt mai multe se cheamă jumări şi nu jumeri/jumere.

A, cu ocazia asta am descoperit că jumările nu sunt doar chestiile alea mici şi grase cu-n pic de carne şi şoric. Jumări se spune şi la scrob. În fine, presupun că multă lume ştia asta, dar eu nu sunt fan pentru niciunul dintre sensuri, aşa că a fost o noutate.

Melcilor, vă mulţumim pentru sugestie! 🙂

Citește și:   Voi urmăriţi CaNpionatul Mondial de Fotbal?

Articole interesante

13 comentarii

  1. jumări e forma „oficială”. Să nu uităm însă și de micile variațiuni (vechi ele, dar vii):

    jumáră f., pl. ărĭ (indirect d. germ. austriac schmarren, de unde și ung. zsumórka, morzsórka, jumărĭ; bg. žumerki, sîrb. žmire, žmira pl.). Vest. Scrob, oŭă bătute și prăjite: jumărĭ cu slănină. Resturĭ de grăsime care, după ce s’a scos grăsimea cea bună, rămîn pe fundu tigăiĭ și se mănîncă. – În est jumere și jumele, în Trans. jumere și jumercĭ (resturĭ de grăsime).
    Sursa: Scriban (1939)

  2. Cum sa nu existe singularul? Atunci CUM ai spune „a luat din blid (CE? Nu „o jumara”?) si a bagat-o in gura mestecand-o ganditor (sau – invers – „cu pofta”).”

    Nu mi-am pus vreodata problema formei corecte pt plural*, dar si eu cunosteam atat forma „jumari” cat si „jumere”. (Despre forma „jumeri” INCA n-am auzit / citit, dar mie imi pare o nefericita mixtura similara lui „vroiam”.)

    * Exact in acelasi fel in care nu-mi pusesem aceasta problema pt chibrite / chibrituri (eu crezand corecte amandoua formele) si spre deosebire de coperte / coperti, monede / monezi etc unde IMI POSESEM aceasta problema.

  3. Puteați să dați și un link spre melci. 🙂

    Vă ășteptăm cu drag la Brașov la o porție de jumări. 😉

  4. Corect este jumări la plural.
    Ce o fi aşa de greu să foloseşti corect grmatica?

  5. Dienutsa, in general nu FOLOSIREA corecta a gramaticii este grea, ci CUNOASTEREA ei corecta. (Unii poate n-or fi invatat-o cum se cuvine – fie din vina lor, fie din a altora, sau pur-si-simplu a imprejurarilor – altii poate or fi invatat-o dar nu-i mai tin minte toate „dedesubturile”…)

    Si ai putea sa fii ceva mai putin condescendenta cu ceilalti (care au nenorocul de a nu fi atat de buni cunoscatori ai gramaticii cum probabil te consideri dumneata (si cum poate si esti) – sau care poate doar sunt mai putin siguri pe ei insisi si pe cunostintele lor in domeniu), caci m-ar mira sa nu existe vreun domeniu in care sa nu recunosti si dumneata ca esti fie nestiutoare, fie macar nesigura pe cunostintele dumitale, si cred ca nu ti-ar cadea bine daca ai fi „corectata” in acelasi fel de cineva mai cunoscator. (Consider ca ai gresit nu in ideea enuntata, ci in modul de formulare al ideii.)
    Hai mai bine sa incercam sa-i ajutam (cu ingaduinta si bunavointa) si pe cei mai putin „inarmati” cu gramatica sa se exprime cat mai corect, si sa speram ca si altii vor proceda la fel cu noi in domeniile in care avem NOI nevoie sa fim corectati / indrumati.

    * A propos de corectitudine / corectare / indrumare, vezi ca ai si dumneata in comentariul dumitale (asa scurt cum este) un mistype: ultimul cuvant apare scris „grmatica” in loc de „grAmatica”. Este adevarat, nu este nici greseala gramaticala, nici de ortografie, dar nu este mai putin o greseala, deci se para ca nici dumneata nu esti perfecta, ci doar perfectibila.

  6. În primul rând faptul că am scris fără ”a” a fost o greşeală de grăbire.
    În al doilea rând nu suport rom-englezismele chiar dacă unele cuvinte de genul celui menţionat de tine nu prea are cum fi tradus.

  7. Emi: Puteai – CE? Si CARE comentariu sa-l aprobi sau nu , si CARE link sa-l scoti? (LA CE anume se refera comentariul dumitale? Daca la un comentariu pe care l-ai sters – sau caruia „nu i-ai dat drumul” – atunci nici ACEST comentariu al dumitale nu-si mai gaseste rostul…)

  8. VictorCh, sunt sigură că cine era vizat a înțeles. Și nici nu e departe comentariul-stimul 🙂

  9. și totuși l-ai aprobat. Și-ai lăsat și linkul. 🙂

  10. ACU’ m-am lamurit si eu… (Nu ma uitasem cu atatea comentarii in urma, iar linkul il cautam neaparat in textul comentariului…)

Lasa un comentariu