Maratoane sau Maratonuri

4

[via Idei]

IMG_0550 (1)

Maratonul a fost un subiect fierbinte în ultima vreme și e ușor de înțeles de ce în condițiile în care s-au tot organizat astfel de evenimente (ultimul, care a venit la pachet și cu restricții de circulație în București, nu a fost mai departe de acest weekend). Și, desigur, despre un asemenea subiect se discută și se scrie mult, iar dacă veți urmări tema veți descoperi două forme de plural pentru maraton. Sincer, pentru mine e o mare surpriză acest maratonuri și cred că m-aș fi contrazis cu oricine mult și bine pentru „onoarea” lui maratoane, însă DEX și DOOM confirmă că ambele forme de plural sunt corecte.

Cristian, îți mulțumim pentru sugestie!

 

4 comentarii

 1. Dacă te uiți însă prin mereu surprinzătoarele noastre dicționare, vei vedea că pe de altă parte semimaraton și supermaraton nu au decît formele de plural semimaratoane și supermaratoane. (Măcar pînă la o ediție viitoare...?)

  Rezumînd, ceea ce *recomandă* (respectiv menționează) DEX '09 este

  un maraton, două maratonuri
  un semimaraton, două semimaratoane

  Nu c-aș vrea să zdruncin încrederea nemăsurată a cuiva în dicționare.... 🙂

   (0)
   (0)
 2. Pardon, supermaraton în textul precedent - nu semimaraton. Semimaraton nu pare să existe pentru DEX '09.

   (0)
   (0)
  • Cuvantul „maraton” este format din mara + ton. Pluralul de la „ton” este TONURI, nu „toane” (care este pluralul de la „toană”). Prin urmare, logic este să spunem „maratonuri”, nu „maratoane”...

    (0)
    (0)
 3. Cuvântul "maraton" nu este format din "mara" + "ton". Este pur si simplu maraton. Pentru cine stie un pic de istorie, stie si de ce.

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?