Masaj capilar

9

Eram la metrou şi s-a întâmplat să-mi atragă atenţia o reclamă. Un site oferea un cupon de reducere la un tratament pentru păr – tuns, mască, alte minuni şi masaj capilar. Am presupus că se refereau la un masaj al scalpului şi au ales termenul „capilar” doar pentru că pare să vină de la „cap”.

Însă, în DEX, capilarele se referă la cu totul altceva:

capilar = subţire, fin, îngust; vase capilare (şi substantivat) = cele mai mici vase de sânge, care servesc la hrănirea ţesuturilor şi stabilesc legătura între vene şi artere; care aparţine capilarităţii, privitor la capilaritate; tub capilar = tub îngust în care se manifestă fenomenele de capilaritate.

PS: La o scurtă căutare prin motoarele de căutare am descoperit că „masajul capilar” e chiar un termen uzual . Greşim noi sau e doar o perlă împământenită?

 

9 comentarii

 1. "Podoaba capilară" este totuşi o expresie destul de des întâlnită. O fi tot o "perlă împământenită"?

   (1)
   (0)
 2. În DE mai e totuși ceva:

  CAPILAR, -Ă (‹ fr.; {s} lat. capillaris „de păr”) adj.

  Cum sînt "rude bune" cuvintele, cred că mai degrabă se vor adapta normele. Sigur că nu-i corect după normele existente, dar parcă nici chiar 'perlă' nu e.

   (0)
   (0)
 3. Asta mai e cum mai e dar sunt saloane care oferă şi servicii de 'manechiura' ,ceea ce mie unul mi pe pare că sună chiar anapoda fără să te mai oboseşti să te uiţi în dex.

   (0)
   (0)
 4. CAPILAR, -Ă (‹ fr.; {s} lat. capillaris „de păr”) adj. 1. Subțire (ca un fir de păr), fin, îngust. ♦ Vas c. = conduct microscopic sanguin sau limfatic cu diametrul de 7-15 μ, format dintr-un singur strat de celule endoteliale. Prin v.c. sanguine se fac schimburile dintre sînge și țesuturi. 2. Referitor la capilaritate, care aparține capilarității (ex. forță c). ♦ Tub c. = tub îngust în care se manifestă fenomene de capilaritate. (Adverbial) Subtanță capilar-activă = substanță care, dizolvată într-un lichid, îi micșorează tensiunea superficială (ex. spumanții, detergenții, săpunurile etc.).

  Propun denumirea de CATERPILAR, fiind mai cunoscuta!!!

   (0)
   (0)
 5. Termenul este impropriu, desi nu complet gresit (!)
  Exprimarea se refera la masarea parului, ceea ce cred ca nu este cazul - dupa cum scrie si in articol, cel masat este scalpul si muschii de sub acesta, nu parul (desi in principiu masajul are loc printre - sau peste - firele de par).

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?