Melamină sau Melanină

3

Știți deja că relația dintre m și n e una aparte și-n ciuda faptului că cele 2 litere seamănă binișor, piciorușul ăla în plus al lui m e important. De exemplu, înainte de p și b. Dar nu e singura situație.

Și aici îmi amintesc zâmbind de o bucățică de discuție pe care am surprins-o accidental. Am impresia că era vorba despre o unealtă pentru bronz artificial, însă cert e că o mândră îi explica alteia despre melamina din sânge. M-a amuzat grozav pentru că prima conexiune pe care am făcut-o a fost cu lingurițele mele colorate și mi-am închipuit că aș avea în piele multe, multe de astea:

2013-07-11 15.25.41

Iar pentru cine n-a înțeles gluma, să clarificăm:

Melanină = pigment organic de culoare neagră, care conține fier și sulf și care se găsește în coroidă, în păr ori în piele;

Melamină = substanță chimică organică, întrebuințată la fabricarea unor materiale plastice rezistente.

Adică, pe scurt, melanina tinde să fie responsabilă pentru bronz, iar melamină s-ar putea să găsim prin bucătărie.

Distribuie:

3 comentarii

 1. EI...cine poate fi perfect non-stop? Cat p-aci sa fac aceeasi greseala si m-am gandit sa verific un pic un dictionar pe internet, iar cea ce am gasit a fost acest articol. Oricum, surprinzator. Mersi de ajutor:)!

   (0)
   (0)
 2. "Melamină = substanță chimică organică..."
  De accentuat: sintetica (nu e vreuna dintre substantele descoperite in natura, in vreun mineral sau vreo vietuitoare - fie aceasta din domeniul florei sau al faunei).

  "...care se găsește în coroidă, în păr ori în piele;"
  Sa-mi fie rusine: nu numai ca nu (mai?) stiam ce inseamna "coroida", da' cuvantul asta nici macar nu a avut (pt mine) o rezonanta care sa-mi sune cat-de-cat cunoscut, incat initial crezusem ca e vorba de vreo greseala de tastare... Poate-oi fi stiut candva si am uitat de-a lungul timpului... (da' asa de complet? imbatranesc accelerat...), poate nici n-oi fi stiut vreodata (si ma mir...)

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu