Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Monede sau Monezi

Monede sau Monezi
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

În timp ce vă scriam ieri despre banii vechi mi-am dat seama că, deși în sinea mea eram sigură că ar fi corect monede, totuși urechile mele se întâlnesc destul de frecvent și cu monezile. Și uite că DEX menționează și forma asta de plural, iar asta înseamnă de obicei că într-adevăr apare în vorbirea curentă. Însă DOOM vorbește exclusiv despre monede și, cum el face regulile, e bine să rețineți aceasta ca fiind forma corectă.

Citește și:   Lecţie de perspicacitate

Articole interesante

22 comentarii

  1. nu inteleg ce e cu DOOM-ul asta? e ceva in neregula cu dex-ul de ar trebui sa fie asa cum zice doom?

  2. La „coperte” – „coperţi” te-ai gandit? Sau pe astea nu le-ai intalnit?

  3. Cu totul off-topic:
    Intr-un serial (artistic) am intalnit (enuntat cu un „aer” serios) termenul (necunoscut mie pana acuma) „nosocomefobie” definit drept „teama irationala de spitale”.
    In DEXonline nu am gasit termenul, si nu-mi dau seama daca o fi vreo nascoceala a scenaristului filmului sau doar un cuvant de ATAT de stricta si ingusta specialitate incat nu-si are locul intr-un dictionar „generalist”, ci poate doar intr-unul de specialitate.
    Stie cineva dintre cititori mai mult despre acest subiect, si e dispus sa impartaseasca? (Nu am nici un interes personal in aceasta privinta, doar ma „râcâie” curiozitatea, chiar daca e posibil ca luna viitoare sa nici nu-mi mai amintesc denumirea ci doar faptul ca notiunea exista.)

  4. La multi ani pentru 2014 saitului, proprietarilor si vizitatorilor!
    Emi, dintotdeauna am folosit monede. Cred ca-mi suna mai elegant, mai la feminin decat monezi (o moneda, doua monede)

    Victòr, initial am crezut ca o fi fost o gaselnita ironica acel cuvant, pentru ca m-am gandit imediat la”non so come” din italiana (nu stiu cum), apoi curiozitatea m-a impins sa caut in dictionarele lor. Cuvantul intreg cum l-ai scris tu nu l-am gasit, dar dat fiind ca „nosocomio” inseamna spital, adaugam fobia si gata! Probabil vrei si un link? N-am!

    nosocomio
    [no-ʃo-cò-mio]
    s.m. (pl. -mi)
    MED Ospedale

  5. „Și uite că DEX menționează și forma asta de plural, iar asta înseamnă de obicei că într-adevăr apare în vorbirea curentă”. Eu știam doar de monede. Nu mi se pare corect ca atunci când o formă de plural, inventată poate de un netot si răspândită ulterior să fie inclusă imediat în DEX. Unde ajungem așa? La succesuri?

  6. Foxcrowl, DOOM-ul este un fel de „actualizare” a Dex-ului, deci este bine sa tinem cont de el mai mult decat de Dex. 🙂

  7. Si da, Bianca, din pacate, toate erorile des intalnite vor deveni corecte, pt ca si prostii trebuie adaptati in societatea in care nu se pot adapta singuri… 🙁

  8. eu stiam ca sunt permise ambele variante…

  9. Tatiana: Multumesc!

    Oana: Nu stiu daca ai dreptate: oare DOOM-ul se actualizeaza mai frecvent decat DEX-ul, nu invers? In opinia mea, relatia intre ele ar fi mai degraba (avand in vedere caracterul… definitoriu („legiuitor”) al DOOM si pe cel explicativ al DEX) cam ca cea dintre textul unei legi si brosura de popularizare a ei, brosura in care acea lege (de obicei segmente din ea) sunt prezentate (poate in alta ordine decat in textul legii, pt a reliefa vreo legatura intre ele), explicate, exemplificate etc.

  10. Bianca:
    „Eu știam doar de monede. Nu mi se pare corect ca atunci când o formă de plural, inventată poate de un netot si…”
    Daca bine inteleg eu, dumneata pledezi cu inversunare pt respectarea „intocmai si la timp”, „cu sfintenie”, de fiecare data, a regulilor gramaticale (in acest caz a regulii de formare a pluralului pt substantivele feminine terminate in „-ă”) si DOAR a acestor reguli, pledand deci (implicit) pt eliminarea exceptiilor.
    In cazul in care nu ma insel, fii te rog amabila sa-mi comunici care crezi dumneata ca ar trebui sa fie in opinia dumitale (unica*) forma corecta de plural pt substantivul (spre ex) „soartă”.
    In opinia mea, nu degeaba a fost nascocita (pt regulile gramaticale) impartirea cuvintelor (fie ele verbe, substantive, adjective sau ce-or mai fi) in „regulate” si „neregulate” („exceptii de la regula”), acestea din urma constituind de regula paragrafe distincte cu care se incheie prezentarea / explicarea oricarei reguli gramaticale – si observatia mea se aplica nu numai regulilor neaparat gramaticale: spre ex, regulile generale de circulatie rutiera nu se aplica vehiculelor de interventie urgenta – in principal pompierilor, ambulantelor si echipajelor de politie – atunci cand acestea se afla in misiune.

    * Nu crezi ca ar fi posibil ca DEX-ul sa oscileze nehotarat – intocmai ca si opinia publica, si din cauza acesteia – intre o forma-„exceptie” si respectarea regulii? De acord, DOOM-ul „da tonul” si stabileste CUM e corect – dar crezi ca asta ar indreptati omiterea din DEX a unor forme folosite atat de abundent in vorbirea curenta? Nu crezi ca asta ar impiedica intelegerea de catre un individ (spre ex un strain, cu alta limba materna) slab cunoscator al limbii romane, a unui text in care intalneste forma incorecta dar atat de uzuala?

  11. Imi permit sa-mi spun parerea despre acest doom si despre majoritatea schimbarilor, totul mi se pare o mare prostie care face parte din analfabetizarea romanilor. Incepand de la niciun nicio si ajungand la moneda monede monezi. Poate-mi spune si mie dupa logica moneda monede, n-ar fi mai bine sa auzim si lopata lopete? sau roata roate? Totusi, rotile raman roti si lopetile raman lopeti, paradoxul este ca aceste reguli noi sunt un paravan pentru cei care nu cunosteau vechile reguli…

  12. Cea mai corecta mi se pare urmatoarea explicatie pe care am gasit-o pe
    http://vorbesc.ro/5449/monezi-sau-monede
    „Cuvântul monedă cu sensul de valută are pluralul monede, pe câtă vreme cuvântul monedă cu sensul de ban de metal are pluralul monezi.”

  13. Nu contest logica afirmatiei (prin alte parti am citit diferentieri similare facute intre – spre ex – vise si visuri („film” de noapte si respectiv sperante, idealuri, reverii) ), da’ pe mine ma interesa (de aceasta data) ce prevede „legea” (DOOM), ce e considerat „oficial” a fi corect. (ca in cazul diferentierii intre „nivele” si „niveluri”, care apare si in DEX).

  14. “Cuvântul monedă cu sensul de valută are pluralul monede, pe câtă vreme cuvântul monedă cu sensul de ban de metal are pluralul monezi.”
    Exact aceeasi explicatie o tin si eu minte din liceu, de la economie, si folosesc in continuare ambele forme de plural, cu sensurile respective. Forma „monezi” imi suna (mie) foarte natural, dar nu m-as mira sa iasa treptat din uz, pe masura ce monezile (banii de metal) se folosesc din ce in ce mai putin.

  15. Uite, stii ce ma enerveaza pe mine la site-ul tau? De fiecare data scrii pe ocolisuri: „Am auzit ca …”, „Doom vorbeste exclusiv despre…”, asta ma enerveaza pe mine si nu cred ca sunt singurul. Te sfatuiesc ca la inceputul postului sa scrii forma corecta, deoarece astfel cred ca si cei care vor sa invete sa vorbeasca corect vor gasi site-ul tau mai folositor. Nu te supara pe mine, chiar apreciez munca pe care o faci.

  16. Mik3, (aproape) orice fel de feed-back e bine-venit, dar mi-ar plăcea să nuanțezi. De regulă postările sunt foarte scurte și, din varii motive, ne-ar cam dăuna să se trunchieze la un format de tipul ”forma corectă: x”. În plus, câteodată mai sunt și nuanțe, mai sunt și lucruri ușor neclare (uite doar aici câte păreri în plus sunt în comentarii și nu e nici pe departe cel mai dezbătut subiect de aici). Altfel, special pentru cei super-grăbiți și mega-însetați de cunoaștere, îngroșăm și colorăm cu verde formele corecte, respectiv cu roșu formele greșite.

  17. Mik3, dacă nu te interesează decît forma corectă și nimic mai mult, nici o explicație, nici o discuție, nimic care să te lămurească și care să-ți fixeze informația, mai bine cauți direct în dexonline, e mai simplu și mai puțin… enervant. 🙂

  18. Dacă admitem conform celor 2 dicționare enumerate mai sus ca pluralul pt moneda este monede.. Atunci îmi vine în minte întrebarea de la emisiunea aceea din urma cu 2 ani, care este pluralul cuvântului telecomanda ? Telecomande ? Serios ? Și toată România a râs atunci !

  19. De ce moneda/monede si amenda/amenzi ?
    Astept ziua cand vom afla ca se spune corect si „anende” :)))

Lasa un comentariu