O făină, mai multe făinuri

10

Mi-am amintit azi de o reclamă cu „regina făinurilor”. Ştiu. Sună ciudat. Dar am verificat şi făina chiar are plural, iar forma corectă este făinuri.

 

10 comentarii

  • cred ca faini e corect. nu stiu cine decide azi toate idioteniile astea ciudate. probabil ca lui ii face sens... o faina, doua faini.

    (1)
    (0)
 1. Pai ce să facem cu ele, husisan!? Mergem la Constanţa şi luăm nişte găini marine, vreo trei duzini, de la tipul ăla înalt cât două prăjini, care are taraba lângă uzine şi miroase mereu a fel de fel de benzine, după care ne ducem acasă şi le "servim" cu niste brânză şi murături proaspăt scoase din putini.

   (1)
   (0)
 2. @Bob-e...Welcome Bob-e vorba de Mircea?
  -Da imparate...
  -Ei bine, atunci nu-i bine...
  Ma bucur sincer ca ai revenit printe noi.
  Si de data asta ai fost fantastic.
  Stii tu vorba aia:"Rau cu rau da mai rau fara de rau"

   (0)
   (0)
 3. Intrucat "faina" defineste doar forma (pulverulenta foarte fina) sub care se prezinta "materialul", este normal sa existe nu numai faina de grau (ceea ce se intelege indeobste cand spui doar simplu "faina") - sau eventual (mai generalizat) pe cea din cereale (ingloband tot aici si pe cea de porumb) - ci si alte fainuri, spre ex pe cea din boabe de mustar, sau pe cea din alte substante alimentare (spre ex maniocul este faina din tapioca).

  husisan66:
  "...o voi “plurifica”, renuntand la pluralul “faini”,pe care-l stiam de mic."
  Faptul ca dumneata - sau oricine altcineva - "stiai de mic" o anumita forma pt plural nu este - in optica mea - nici un fel de dovada ca ACEA forma ar fi cea corecta.

  "...ce ne facem cu: gaina, marina, duzina, prajina, uzina, benzina, putina…?"
  Pai CE faci, "iti dai cu stangu'-'n dreptu"? Iti sabotezi demonstratia? Exemplele prezentate pot fi impartite in doua categorii, unele care "fac" pluralul in "i", altele care-l "fac" in "e". Intrucat si pluralul in "uri" este cunoscut in gramatica romaneasca...

   (0)
   (0)
 4. missy: Poti te rog sa-mi comunici CE alta acceptiune consideri dumneata ca ar putea avea ideea insasi de formare a pluralului pt substantivul "faina"? (Sper ca nu obisnuiesti sa folosesti forma de plural pt a comunica faptul ca te referi la mai multe... (pachete, kilograme etc) de faina...)

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?