Ouălor sau Ouălelor

5

Nu știu dacă li se pare ceva în neregulă cu sonoritatea lui ouălor sau dacă pur și simplu au auzit prea des forma ouălelor, dar mi-e clar că multă lume a adoptat forma greșită. La nivel de logică e simplu: ai un ou, două/trei/șapte/n ouă și-apoi forma articulată ouăle și cea de genitiv-dativ ouălor. Nu e nicio regulă specială și, de exemplu, sigur nu te-ai gândi vreodată că ar fi corect fetelelor, deși e aceeași secvență: o fată, două/trei/șapte/n fete, forma articulată fetele și cea de genitiv-dativ fetelor.

PS: Firește, nici ouălele n-are de ce să fie o formă corectă.

 

5 comentarii

 1. A propos de ouă, o potentiala "incurcatura de limba": CUM e corect in limba romana - "două ouă mouă" SAU "doi oi moi"? 😛 😆

   (1)
   (0)
 2. P.S. SI MIE - nu o singura data parca "mi-a venit pe limba" (de la sine) "oualelor" (in ciuda incorectitudinii ilogice a acestei forme). Pare sa aiba magnetism...

   (1)
   (0)
 3. ...sau ca la vicii... Probabil. Nedumerirea mea este alta: nu ca (mi-)a staruit indelung greseala odata deprinsa, ci felul spontan in care am facut-o - initial si apoi repetat - (si in care imi mai vine si acum uneori s-o fac, inainte de a ma corecta - mental - fiindca stiu ca-i incorect.)

   (0)
   (0)
 4. Spuneti NU "oualelor" si formei gresite "oualele"!!!! Va rog dragi munteni - in special, moldoveni, ardelenii mei, banateni, bucovineni si dobrogeni!!!! Nu mai spuneti cuvintele astea ne-romanesti - e noaptea mintii, va rog frumos!!!! SA SPUNEM NU "OUALELOR" SI FORMEI GRESITE "OUALELE"!!!!

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?