Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Parandărăt sau Para-ndărăt

Parandărăt sau Para-ndărăt
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Azi am o dilemă personală. E ciudat că ceva atât de românesc nu e în niciun dicţionar şi, deşi mi-e clar că e compus din „para” (ban) şi „îndărăt”, nu reuşesc să-mi dau seama dacă, oficial, s-au lipit. Ca fenomen s-au lipit bine de tot – banul lăsat în urmă pare-se că face minuni în destule situaţii – dar ortografic?

Deci „se ung roţile”, se dă mită, se dă şpagă, dar se dă „parandărăt” sau „para-ndărăt”?

Citește și:   Grapefruit sau Gref sau Grepfrut sau cum?

Articole interesante

16 comentarii

  1. nu bag mana-n foc, si fara sa stiu ceva precis, insa l-am folosit de curand in scris, si instinctiv am scris „parandarat”. Ca o fi asa, ca n-o fi… astept sa aflu.

  2. Tocmai pentru că am dubii, l-am scris recent „para(-)ndărăt”. Dar a venit vremea să mă lămuresc… dacă o avea cine să mă lumineze 😀

  3. N-am auzit niciodată în viața mea – nu prea scurtă 😛 – de sintagma asta și nici n-am idee la ce se referă.

    Ați putea detalia puțin, vă rog frumos?
    Și în ce parte a țării se folosește?

    Mulțumesc.

    P.S. Strict gramatical, cred că e vorba de „para îndărăt”, deci dacă e să se lege, se leagă prin cratimă, fiind două cuvinte separate, nu??

  4. „Para-ndărăt” își are originea în jocul de barbut. „Para îndărăt” înseamnă, mai mult sau mai puțin, „cu banii la ultima” (i.e. „banii jos la ultima aruncare a zarurilor”). Multe multe multe altele le găsești aici: http://www.humanitas.ro/humanitas/101-cuvinte-argotice. Nu că m-aș pricepe eu cineștiece, dar o recomand. E benga.

  5. Sunt sanse sa gasiti si sensul cuvantului „benga” tot acolo. Bengos, nu?

  6. asa se zicea ininte la barbut e o posta veche

  7. @ Emi…Am gasit in DEX online urmatoarea definitie:

    parà-ndărăt expr. (la barbut) 1. zaruri câștigătoare, cu care se recuperează banii pierduți mai devreme. 2. restituirea banilor câștigați la jocul anterior.
    Sursa: Argou | Adăugată de blaurb | Greșeală de tipar | Permalink

    Poate urmeaza sa fie prinsa si in viitoarele editii scrise ale dictionarelor.

  8. Hm! Un cuvant argotic PRIN DEFINITIE este creat DOAR „prin uz”, nu „in mod stiintific”. Utilizarea (relativ) mai larga a expresiei in ALTE contexte decat cel initial (prea „ingust” pt a merita sa fie „prins” intr-un dictionar „de cultura generala”, eventual DOAR intr-unul „de specialitate” – fie de argou, fie de jocuri de noroc) este MULT prea recenta pt a fi apucat sa fie cuprins in editia tiparita a unui dictionar „serios” – si probabil ca este SI (inca) prea redusa (CEL PUTIN in scris, ca in limbajul oral se pare ca a cam intrat) pt a fi existat macar INTENTIA de a fi inclus acolo. Da’ nu-i exclus sa fie cuprins in viitor, DACA se va dovedi „durabil”, nu doar o „moda” trecatoare – si in aceasta situatie nu este imposibil ca forma sub care va fi cuprins acolo sa fie cea deja intrata in uz majoritar, iar in acest ultim caz INCLUSIV acest articol si-ar putea aduce aportul.

  9. dar e folosit in sens peiorativ !
    si are sensul- cred eu – in afara de cel stiut (de la jocul de barbut , am aflat)de :
    „si mie ce-mi pica la afacerea asta ? ”
    sau
    =comision mai degraba !
    nu sunt de specialitate dar asa l-am interpretat eu ;

  10. Melanj, da, cred că de regulă are conotații peiorative. Dar peiorativ sau nu, se scrie legat au ba? 🙂

  11. „Parandarat” inseamna, la origine, situatia descrisa mai sus pentru jocul de barbut. Mai poate insemna, insa, si o situatie in care prin anumite conditii iti revin niste bani ( Ex. : se face un contract de asfaltare si castiga licitatia firma ta ; ” parandarat ” 25 % din suma de bani alocata pentru lucrari, in buzunarul tau. Alt exemplu : I-ai restituit o datorie unui prieten si dupa ce i-ai dat banii va mai plimbati prin oras; „parandarat”, sa zicem, 5 lei din datoria platita, cand te milogesti de el sa ti-i dea pentru ca ai pofta de un suc sau de o bere ).

  12. tocmai citeam ceva in engleza despre foloase necuvenite si am dat de „kickback” care se pare ca e echivalent cu parandaratul nostru. deci tot ceva care iti vine inapoi. foarte fain!

Lasa un comentariu