Patinoar sau Patinuar

13

Sigur patinajul e pentru mulți o activitate de sezon extrem de plăcută și, deși eu n-am amintiri foarte plăcute legate de sportul ăsta, mi-am făcut curaj măcar să scriu despre locul unde se întâmplă minunea. Și, cum pronunția poate fi înșelătoare, să rămână scris aici că e corect patinoar și nu patinuar.

Patinoar = teren special amenajat pentru patinaj.

PS: Nu știu cât de frecventă este confuzia, dar din moment ce am văzut-o undeva prin marea grădină a Facebook-ului, e clar că mai apare 🙂

 

13 comentarii

 1. Destul de frecventa, Emi. Si tot pe acolo, din aceeasi familie, am vazut si astea (imi permiti?) : fermuar , buduar, balansuar. Dar si una de pe peretele policlinicii de cartier: " nu blocati culuarul! ".

   (0)
   (0)
 2. Intr-adevar, la trotuar este o contradictie. Pentru ca toate celelalte vin din franceza si au terminatia " oir", care se citeste "oar". Dar trottuaire are terminatia " aire", care se aude " er". De ce l-or fi incadrat inaintasii nostri in categoria lui "oar" ?
  Cat pe ce sa spun ca pe acesta nu l-am auzit asa, gresit, dar imi amintesc acum ca l-am auzit, si inca pronuntat foarte apasat si sonor "o"-ul final. Asta, probabil pt ca am lucrat eu odata intr-o fabrica, inconjurata de tarani moldoveni. Multe cuvinte stalcite...
  Si nu-i cu sens peiorativ "tarani" , dimpotriva, am tot respectul pt taranul roman adevarat, ăl de munceste pamantul cu mainile si ne hraneste pe noi toti, "orasenii" cu unghiile lacuite si perfect taiate.
  PS. O fi bun " ăl" , ii trebuia vreun apostrof oare? 😕
  PPS. Nu sariti, moldoveni ! Si eu mi-s moldoveanca si mi-s tare mandra!

   (2)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?