Perle BAC 2012 – din nou

6

Tura asta avem doar Eminescu. Știți voi, acel Eminescu ce „nu a murit de moarte bună” pentru că „a avut remuşcări că mulţi oameni s-au sinucis când i-au citit poeziile”. Acel Eminescu ce „vorbea cu codrul despre iubitele lui”, dar care „a fost un luceafăr care luminează şi acum noaptea când nu e lună plină”. Un om căruia „îi plăceau florile albastre, fetele blonde şi luceferii”, dar care nu a avut noroc în dragoste, căci Veronica Micle l-a trădat, „fiind o femeie parşivă şi de aceea Luceafărul s-a supărat pe Cătălina şi a blestemat-o”.

Dar despre Luceafăr s-au scris multe:

 • “Luceafărul se duce la demagog, şi nu la demiurg, şi îi cere să-l facă muritor”.
 • “Fata de împărat nu se duce în lumea lui Hyperion pentru că îi e teamă să nu răcească”.
 • „Cătălina nu avea probleme financiare pentru că tatăl ei era împărat”.
 • „Luceafărul dorea să coboare pe Pământ pentru a deveni muribund”.
 • „Luceafărul a coborât pe Pământ şi a făcut sex cu aleasa inimii lui. Cătălina l-a iubit şi i-a dăruit un copil din flori, apoi s-au căsătorit”.
 • „Luceafărul s-a transformat într-un hipiot şi i-a zis Demiurgului că-l face cântăreţ, să-l asculte toată lumea”.
 • „Fata de împărat avea un iubit pe care îl ascundea în spatele oglinzii, în dulap, şi el ieşea numai noaptea”.
 • „Luceafărul s-a dus să se întâlnească cu Dumnezeu şi a trecut în zbor prin mai multe ceruri”.
 • „Luceafărul ura oamenii din cauza femeilor din codru care iubeau pe alţii”.

Și citind toate astea, aproape îmi vine să apreciez puțină reținere și sinceritate – „mă scuzaţi că nu ştiu să scriu despre Eminescu, dar am fost bolnavă şi am şi scutire”.

Au promovat mai puțin de jumătate și nu mi se pare neapărat o problemă. Dacă ăsta e nivelul, mai bine să vedem realitatea. Doar trebuie să facă cineva și treburile murdare, iar diplomele pe bandă oricum nu ajutau la nimic.

 

6 comentarii

 1. Buna. Am si eu o nedumerire: aud la televizor, şi nu numai, spunându-se la ''europa'' ''ieuropa'' şi la ''euro'' - ''ieuro''. Regula aplicata la el (pronuntăm-''iel''), se aplica si la aceste cuvinte?

   (0)
   (0)
 2. Eu am facut scoala acum aprox. 50 de ani , nu mai sunt la curent cu toate modificarile intervenite,cu respect va intreb , acum este corecta pronuntia "iel"in loc de "el" cum era corect pe vremea cand am invatat eu ?

   (0)
   (0)
 3. mioara, chiar si pe vremea cand "am facut scoala" noi (eu sunt de aceeasi generatie cu dumneata, chiar daca poate nu exact aceeasi varsta / promotie), cuvantul "eu" TOT un fel de "ieu" se pronunta, chiar daca "i"-ul era mai putin pregnant (era mai mult un fel de "e moale"). Drept dovada, pronunta dumneata - si analizeaza CUM ti se pare pronuntia - cuvantul "eu", pronuntand "e"-ul initial ca in cuvantul - sa zicem - examen (si incearca asta cu cuvantul "eu" in diferite pozitii prin propozitii).

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?