Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Robinete sau Robineţi

Robinete sau Robineţi
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

S-ar părea că, odată cu DOOM 2, ambele forme de plural au devenit corecte. Puteţi folosi cu încredere ori robinetele, ori robineţii. Din DEX reţinem doar sensul:

Robinet = organ de maşină sau armătură, dispozitiv care se montează la capătul unei conducte, între două conducte sau la capătul tubului de scurgere al unui recipient, în scopul întreruperii sau al restabilirii circulaţiei unui fluid în ambele sensuri ori pentru a regla sau a schimba debitul acestuia.

Citește și:   A deconspira sau A desconspira

Articole interesante

5 comentarii

  1. Începând cu DOOM 3 va fi corect şi robineturi…

  2. In general, substantivele din domeniul tehnic sunt de genul neutru. Pentru sustantivul „robinet” se accepta, totusi, ambele forme de plural.

  3. mircea: „Pentru sustantivul “robinet” se accepta, totusi, ambele forme de plural.”
    …ca si pt substantivul „element”, cu pluralul atat „elemente” cat si „elementi” (de calorifer, de la bateria de acumulatori etc).

  4. Victor, se acceptă ambele forme de plural, dar nu pentru aceleași accepțiuni. Dacă nu mă înțel, elemenți e strict pentru calorifere, iar elemente pentru orice alt tip de element 🙂

  5. Cam asa Emi – da’ nu CHIAR asa. Spre ex, TOT „elementi” se numesc si „pilele”* unitare care se inseriaza in interiorul unei „baterii” electrice.
    * Pila electrica: cel mai simplu ansamblu apt sa genereze (pe o anumita cale – chimica) curent electric.

    Iar „un calorifer” (un registru de calorifer – complet) este alcatuit dintr-un numar relativ mare de elemente, dintre care un procentaj relativ mare il reprezinta elementii. „Elementii” sunt obiectele unitare (cele mai mic, nedemontabile in elemente de rang inferior) destinate sa contina – si eventual sa vehiculeze – (in ansamblul lor) agentul termic cald si (prin forma sa specifica, cu raport mare intre suprafata si volum) sa transmita caldura acestuia catre mediul exterior, pe cand printre „elemente” se mai numara si (spre ex) niplurile (si eventual grniturile) de legatura (fizica) intre elementi, robinetii si dopurile (SI eventualele lor sisteme de prindere si de etansare) care inchid diferitele guri de acces catre / dinspre interiorul registrului montat, eventualele dispozitive destinate „aerisirii” registrului etc.

Lasa un comentariu