Robinete sau Robineţi

5

S-ar părea că, odată cu DOOM 2, ambele forme de plural au devenit corecte. Puteţi folosi cu încredere ori robinetele, ori robineţii. Din DEX reţinem doar sensul:

Robinet = organ de maşină sau armătură, dispozitiv care se montează la capătul unei conducte, între două conducte sau la capătul tubului de scurgere al unui recipient, în scopul întreruperii sau al restabilirii circulaţiei unui fluid în ambele sensuri ori pentru a regla sau a schimba debitul acestuia.

 

5 comentarii

 1. In general, substantivele din domeniul tehnic sunt de genul neutru. Pentru sustantivul "robinet" se accepta, totusi, ambele forme de plural.

   (0)
   (0)
 2. mircea: "Pentru sustantivul “robinet” se accepta, totusi, ambele forme de plural."
  ...ca si pt substantivul "element", cu pluralul atat "elemente" cat si "elementi" (de calorifer, de la bateria de acumulatori etc).

   (0)
   (1)
 3. Victor, se acceptă ambele forme de plural, dar nu pentru aceleași accepțiuni. Dacă nu mă înțel, elemenți e strict pentru calorifere, iar elemente pentru orice alt tip de element 🙂

   (1)
   (0)
 4. Cam asa Emi - da' nu CHIAR asa. Spre ex, TOT "elementi" se numesc si "pilele"* unitare care se inseriaza in interiorul unei "baterii" electrice.
  * Pila electrica: cel mai simplu ansamblu apt sa genereze (pe o anumita cale - chimica) curent electric.

  Iar "un calorifer" (un registru de calorifer - complet) este alcatuit dintr-un numar relativ mare de elemente, dintre care un procentaj relativ mare il reprezinta elementii. "Elementii" sunt obiectele unitare (cele mai mic, nedemontabile in elemente de rang inferior) destinate sa contina - si eventual sa vehiculeze - (in ansamblul lor) agentul termic cald si (prin forma sa specifica, cu raport mare intre suprafata si volum) sa transmita caldura acestuia catre mediul exterior, pe cand printre "elemente" se mai numara si (spre ex) niplurile (si eventual grniturile) de legatura (fizica) intre elementi, robinetii si dopurile (SI eventualele lor sisteme de prindere si de etansare) care inchid diferitele guri de acces catre / dinspre interiorul registrului montat, eventualele dispozitive destinate "aerisirii" registrului etc.

   (1)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?