Sărut-mâna sau Săru-mâna

10

Recunosc… Asta o scriu mai mult pentru mine, pentru că de fiecare dată când mă intersectez cu ea am dubii, mereu verific și, nu știu de ce, nu-mi fixez niciodată forma corectă. Așadar, să fie clar – corect e sărut-mâna. Știu că atunci când e spusă cu alint se mai pierde t-ul, dar DOOM-ul nu minte (și nici nu alintă)!

Distribuie:

10 comentarii

 1. Noroc că în Republica Moldova nu folosim această expresie, cu o greșeală gramaticală mai puțin în buzunarul nostru 🙂

   (0)
   (0)
 2. Eu in mod curent scriu "saru'mana" - cu apostrof si fara blanc. (ASA o "aud" eu ("pe dinauntru:) pronuntata, si ma straduiesc sa reproduc grafic ceea ce gandesc).

   (0)
   (0)
 3. RE:VictorCh
  Tin sa-ti spun ca limba romana apostroful se foloseste foarte rar si doar in anumite cazuri (https://www.ortografia.ro/punctuatia-din-limba-romana/apostroful/). Abordarea folosita de tine este una gresita dupa cum se poate vedea si din exemplul specific din link-ul de mai sus.
  Probabil ca ai preluat-o din engleza.
  Obs: Nu o spun pe un ton superior, intrucat si eu cad prada anumitor stâlciri ale ortografiei datorate influentelor de natura straina (de regula engleza/americana).

   (0)
   (0)
 4. Salut Dane, si eu gresesc en-gros in exprimare, aici ai gresit si tu cu "datorate", corect ar fi fost "cauzate". O zi buna!

   (0)
   (0)
 5. Viorel Ordeanu pe

  Uneori si in romana este o oarecare diferenta intre forma scrisa si pronuntia uzuala, care se poate "contracta" mai mult sau mai putin.
  In privinta pierderii acestui obicei arhaic in R.Moldova, subliniez ca si noi folosim cel mai adesea aceasta expresie doar ca forma de salut verbal, in semn de respect sau de multumire, fara a face si gestul anuntat.

   (0)
   (0)
 6. Cristescu P. Radu pe

  In Basarabia nu se mai foloseste "Sarut-mana" ? Probabil de la influienta Ohranei tzariste/NKVD/KGB. Sau probabil; ca basarabenii nu sunt romani ci rusi laninizati de Traian. D-aia basarabenii sunt cu ochii spre Rasarit, spre Moscova si nu spre Apus, spre Romania. De aceea este bine sa nu-i mai cotropim crezand ca sunt ai nostri. Nu au fost, nu sunt si nu vor fi de-ai nostri in vecii vecilor, Amin !
  Cat vom exista noi, romanii, va exista si "sarut-mana".

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu