Scrupulos sau Scrofulos

4

Poate i-aţi uitat pe clasici şi pe ai lor „scrofuloşi la datorie”…

Scrupulos = care are, care manifestă scrupule; corect, cinstit; conştiincios, meticulos; făcut cu atenţie, cu grijă, în mod conştiincios, meticulos;

Scrofulos = care ţine de scrofuloză, privitor la scrofuloză; (persoană) care are scrofule, cu scrofule; bolnav de scrofuloză.

 

4 comentarii

 1. Comparatia este bine si corect definita, dar conduce "in ceata" - atata timp cat nu este limpede pt oricine CE anume inseamna scrofula - scrofulos - scrofuloza. (Lipseste definitia ACESTOR termeni prin intermediul carora formulam noua definitie. (Sau IN MOD INTENTIONAT definim o notiune pe baza unei notiuni care "urmeaza a fi definita ulterior"?)

   (0)
   (0)
 2. M-am gândit că "bolnav de scrofuloză" e un indiciu bunicel şi suficient. Nu cred că e cineva interesat chiar de întregul tablou simptomatic.

   (0)
   (0)
 3. Nu ma gandisem chiar la "intregul tablou simptomatic" - dar definitia (asa cum este prezentata de dumneata) nu sugereaza celui care nu stie DESPRE CE este vorba CHIAR NIMIC altceva inafara faptului ca e vorba despre o boala.

  Atunci cand - acu vreo patru decenii si mai bine - am intalnit EU termenul pt prima data (PARCA prin poeziile lui Toparceanu) acesta avea o nota de subsol care-l "traducea" scurt drept "tuberculoza" - si ASA a ramas in constiinta mea (SI in subconstientul meu) pana la citirea raspunsului dumitale.
  Acu' "m-am uitat" si in DEX-online, si consider ca ar fi fost oportuna o scurta precizare de genul "Afecțiune cronică de natură tuberculoasă" (din prima definitie din dictionar) sau "Stare patologică de natură tuberculoasă" (din a doua definitie prezentata) - sau chiar si numai o paranteza cu "traducerea" "tuberculoza". Ceva orientativ...

  Ar fi fost mai scurt decat articolul PLUS comentariile...

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?