Topogan sau Tobogan

12

Pe la 4-5 ani aveam o prietenă care mă chema afară, „să ne dăm pe potogan”. Mi-era clar chiar şi atunci că „potogan” nu e tocmai corect, dar între „topogan” şi „tobogan” e mai greu de ales. Deci?

S-ar părea că s-a modificat norma odată cu DOOM2, iar corect este tobogan, în timp ce topogan rămâne doar variantă.

 

12 comentarii

 1. O confuzie asemănătoare se fage între "pedagogie" şi "petagogie", dar singura formă corectă este "pedagogie", nu există nici o variantă !

   (1)
   (2)
 2. scriam si eu un raspuns si mi/am dat seama ca de foarte multa vreme nu am mai scris acest cuvant. stiam ca se scrie tobogan, dar - zic eu! - sa nu ma fac de ras, poate am ramas in urma, fosila antica!, ia sa caut sa vad care e varianta corecta. culmea este ca am gasit la oferte de topogane pe net, de am intrat in ceata cetii...
  asa ca merci mult pentru postare!

   (1)
   (0)
 3. Nu pot sa spun decat ca pe net nu am gasit oferte pt tobogan cum am cautat initial, daaaaaaaaaaar am gasit topogane :))) . Se va incetateni topogan asa cum s-a incetatenit si varianta cearceaf in loc de cearsaf care a fost initial corect.

   (0)
   (1)
 4. TOBOGÁN, tobogane, s. n. 1. Construcție în formă de plan înclinat, cu marginile ridicate, pe care se poate aluneca ușor și care servește ca mijloc de distracție (sportivă). 2. Jgheab înclinat folosit drept mijloc de transport prin alunecare al unor materiale, piese etc. – Din fr. toboggan.
  Sursa: DEX '98 (1998) | Adăugată de claudia | Semnalează o greșeală | Permalink

   (3)
   (0)
 5. Topogan este folosit de la inceput, sub forma de regionalism. In Ardeal se spune(a) doar topogan, nu tobogan. Am ajuns sa aud tobogan doar dupa ce m-am mutat in Bucuresti si totmi se pare ca suna aiurea, chiar daca asta e varianta din dex.
  Oricum, limba e intr-o transformare continua, hai sa nu ne cramponam chiar asa de tare ca exista zone in tara, in care o litera este inlocuita de alta..

   (4)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?