TrAfic sau TrafIc

6

Evident, nu e o problemă de scriere, ci de pronunţie, dar am considerat că merită abordată. Varianta preferată de majoritate este cu accent pe a, iar cea cu accent pe i pe zgârie serios timpanele. Şi, culmea, parcă îmi amintesc că era corectă cea din urmă. Dar nu mai contează. Acum apar în DOOM ambele.

 

6 comentarii

 1. In limba romana accentul nu mai cade preferabil pe penultima silaba a cuvantului (sau eventual - la cuvintele lungi - pe antepenultima), asa cum pare-mi-se ca-mi mai amintesc eu de pe vremea cand inca mergeam la scoala??

   (0)
   (1)
 2. Vlad, la grafic e sigur accentul pe A, dar la trafic zău că nu mint când spun că în DOOM apar ambele ca fiind corecte. Cred că trafIc e anomalia, dar nu ştiu ce origini are dubioşenia 🙂

   (0)
   (0)
 3. Nu stiu (Emi) de unde provine "dubiosenia" cu "grafIc" si "trafIc" (ce origini are - inafara de eventuala perpetuare a unei pronuntari defectuoase pana la necesitatea reglementarii acceptative a versiunii incorecte), dar (Vlad) din cate stiu eu, in limba romana accentul cade in general (nu fara exceptii) pe penultima silaba a cuvantului, eventual (in anumite cazuri, la cuvintele mai lungi) pe antepenultima silaba. (Se considera accentuata silaba, nu doar vocala - din cate-mi mai amintesc eu.)

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?