Venal

4

Vai, cum am trăit până acum fără să știu cuvântul ăsta? Am întâlnit atâția venali în viața asta și n-am știut că asta-i eticheta potrivită pentru ei. Dumnezeule, sunt la TV în fiecare zi și nu știam cum să le zic?!

Venal = care este lipsit de scrupule, care face orice lucru (reprobabil) pentru bani.

 

4 comentarii

 1. Nu neaparat pt bani, dar neaparat pt vreun interes personal (in principiu - dar nu neaparat* - pt un interes material).
  * Mai poate fi vorba (spre ex) de un interes "de orgoliu": castigarea nemeritata a unei pozitii / functii / situatii de prestigiu, chiar daca poate aceasta nu aduce si beneficii materiale notabile (spre ex doctor - nu neaparat in medicina; scriitor; profesor - ca rang, nu ca functie; academician)

  Si merita mentionata lipsa oricarei legaturi intre intelesul cuvantului "venal" si intelesul cuvantului "venă": similitudinea formei este un indiciu fals, gresit - cele doua cuvinte nu apartin aceleiasi familii de cuvinte.

   (0)
   (0)
 2. Dar, Victor, de ce sa nu vina de la vena? Daca e asa disperat sa obtina bani, functii, alea-alea... si-o fi taind vena pe lung, in caz ca nu-i ies treburile. Deh, daca omu-i pasional, abject, corupt si imoral...

   (0)
   (0)
 3. Emanuela: Pari sa fii mai "acasa" decat mine in probleme lexicale. Te rog sa fii amabila sa-ti explicitezi afirmatia, cunostintele mele sunt insuficiente pt a o intelege.
  (In comentarii eu ma bazez pe reminiscentele cunostintelor de-acu' o juma' de veac, din vremea cand "am facut" scoala - pe de o parte - si pe logica si... hai sa-i spunem "bun-simt lingvistic", pe de alta parte, nu pe cunostinte corecte, complete si corelate, inchegate intr-un sistem.)

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?