A deconspira sau A desconspira

5

Politica lovește din nou în inspirația mea! Chiar dacă nu urmăresc genul acesta de subiect, n-am avut cum să nu aflu despre asta. Firește, o asemenea declarație stârnește multe comentarii, doar că destule dintre ele includ verbul ”a desconspira”. Așadar, ne vedem nevoiți să le spunem celor dornici de polemică pe tema asta că forma corectă este a deconspira. A desconspira nu apare în niciun dicționar!

 

5 comentarii

 1. Pai... ca modalitate de derivare, "a deconspira" face pereche cu "a conspira", desi - in opinia mea - semnificatiile lor (spre deosebire de exemplul lui Cicu) sunt mai mult diferite (desi din acelasi domeniu) decat antonime propriu-zise ("a desconspira un secret" nu prea are antonim in "a conspira").

   (0)
   (0)
 2. Off-topic: Din "minunile" subtitrarilor TV:
  "[...] ...a inventat [...] Insa ingenuitatea lui [...] nu s-a oprit acolo..." (Conform http://dictionar-englez-roman.ro/?k=ingenuity&dir=enro, aici e vorba despre un false-friend: http://www.merriam-webster.com/dictionary/ingenuity NU inseamna http://dexonline.ro/definitie/ingenuitate ci http://dexonline.ro/definitie/ingeniozitate.)

   (0)
   (0)
 3. atata rautate in comentarii nu am mai vazuuuut...
  era vorba doar despre lipsa unei pauze, adica ”a des conspira”, caci gura pacatosului...
  chiar, caci este un cuvant demn doar de limbajul convivial, familiar, sau poate inlocui cu suficient succes si in limbajul mai ”diplomatic” complicatul ”pentru ca”?

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?