Chefir sau Kefir

5

Nu știu ce relație aveți cu produsul ăsta, dar teoretic e numai bun pentru vară, pentru că-i răcoros. Doar că, puși în fața vitrinei cu lactate, aveți șanse mari să dați deopotrivă peste chefir și kefir. Bine, sunt sigură că decizia de cumpărare trece la fiecare prin fel de fel de filtre, dar e bine să știți că, din punctul de vedere al limbii române, corect este chefir.

 

5 comentarii

 1. Avand in vedere faptul ca produsul in sine (ca si iaurtul, ca si cvasul, ca si cumâsul) este de origine de prin Orientul Indepartat (de unde migratorii dinspre acolo incoace l-au adus), unde CU CERTITUDINE numele ii este scris cu ALT gen de litere, apartinand ALTUI alfabet, modalitatea de (tran)scriere a numelui sau in alfabetul latin este arbitrara. Cine foloseste scrierea cu "k" probabil ca a cunoscut produsul (sau poate doar numele acestuia) in vreo limba straina...

   (1)
   (0)
 2. la noi, zice dicționarul, cică a intrat din franceză (kefir sau kephir), dar n-aș pune mîna-n foc că n-a venit (și) de la ruși (кефир).

   (0)
   (0)
 3. Probabil ca in franceza pe ACEA filiera a patruns, de la rusi, ca si "icra" (caviar) (substantiv comun), ca si "Smirnoff" (nume propriu de marca de vodca)... Da' n-as pune catusi de putin mana in foc ca la noi DE LA FRANTUJI a ajuns, TARE-mi vine-a crede ca numele ne-a fost adus la cunostinta odata cu produsul fie prin intermediul tatarilor (ca si "cobza", ca si "gusla"), fie (mai probabil, ca si in cazul iaurtului) prin al turcilor.

   (1)
   (0)
 4. viewdetails http://www.insanejournal.com/update.bml http://warnernickl5.soup.io/post/427384083/Thoughts-On-Clear-cut-Finance-Systems http://www.insanejournal.com/update.bml http://www.blackplanet.com/your_page/blog/manage/posting_list.html?pp=1 http://www pe

  It's a shame you don't have a donate button! I'd definitely donate to this excellent blog!
  I guess for now i'll settle for book-marking
  and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will share this site with
  my Facebook group. Chat soon!

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?