Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cusătoreasă

Cusătoreasă
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Se întâmplă ca zilele astea să mă tot uit pe portalurile cu oferte de muncă şi dau peste fel de fel de… variante.

Unele prezintă interes, altele mă amuză şi mai sunt câteva din care chiar mai pot să aflu câte ceva nou. De exemplu, ieri am aflat că există şi meseria de cusătoreasă, un termen ceva mai rar folosit pentru croitoreasă şi sinonim cu lenjereasă.

Citește și:   Eficient sau Eficace

Articole interesante

3 comentarii

  1. Nu stiu de unde a rezultat in urma documentarii sinonimia cusatoresei cu croitoreasa (sau macar lenjereasa), dar (din cate stiu eu) aceste denumiri reprezinta diferite niveluri de calificare in acea indeletnicire: cusatoreasa stie sa foloseasca masina de cusut, sa foloseasca / schimbe acul, ata, suveica etc, si mai stie sa coasa (in linie dreapta sau curba) urmarind”marcajul” de pe materialul textil, dar nu stie sa conceapa modelul care urmeaza sa fie cusut; lenjereasa mai stie in plus sa conceapa si sa creeze un produs textil cusut atata timp cat acesta este realizat prin cusaturi in linie dreapta, trasabila cu rigla (sau prin indoirea si intinderea indoiturii materialului etc), stie sa tiveasca, sa lase la cusatura marginea pt ne-destramarea materialului cusut etc, iar o croitoreasa mai stie in plus si sa puna in practica idei ale clientilor / clientelor ei, croind tipare (modele, sabloane) adecvate ca marime si forma, inclusiv din linii curbe astfel alcatuite si plasate incat produsul finit sa „stea bine” pe formele tridimensionale ale clientului.

  2. Completare la comentariul meu anterior: ma oprisem la croitoreasa care aplica ideile clientilor (si/sau – nementionat anterior – idei preluate din diferite alte surse: reviste de moda, cataloage etc – si eventual chiar stie sa modifice, sa adapteze, poate sa combine aceste idei), omitand ca urmatorul nivel de „calificare” in domeniu (intre ghilimele, caci calificarea singura nu este suficienta, deja este nevoie de talent), nivelul suprem, este cel de stilist, de creator de moda, cel care fara a avea nevoie de nici un fel de ghidare initiala creeaza linii directoare in proiectarea / design-ul vestimentatiei, linii dupa care se vor lua apoi croitorii, adoptandu-le / adaptandu-le / combinandu-le etc.

Lasa un comentariu