Cacografie

1

[via Idei]

Pe ici, pe colo mai citesc uneori păreri despre cacofonii și sunt destui cei care nu consideră că ar fi greșeli propriu-zise. De fapt, chiar nu sunt greșeli gramaticale, dar eu una aș alege oricând să evit o cacofonie dacă pot.

În schimb, cacografia este definită clar, negru pe alb, ca ortografiere greșită. Și, culmea, nu pare să fie un cuvânt foarte bine cunoscut, deși ”boala” pe care o descrie aproape că a devenit epidemie.

Cicu, îți mulțumim pentru sugestie!

 

Un comentariu

  1. "Componenta caco- apare şi-n alte cuvinte, ce-i drept: mai savante, cum ar fi "cacofazie" = vorbire incorectă, "cacologie" = construcţie gramaticală defectuoasă, sau "cacografie", pe care un dicţionar (nu spun care, altminteri onorabil) îl defineşte ca "ortografiere greşită"; această definiţie este ea însăşi greşită şi am să fac o paranteză ca să explic de ce. Particula, tot grecească, orto- înseamnă "drept, corect": orto-doxie = "dreapta credinţă", orto-pedie = "creşterea corectă a oaselor corpului", orto-gonal = "unghi drept" ş.a.m.d. Orto-grafie va să zică scriere corectă, aşa că "ortografie greşită" e un nonsens: e cum am spune cerc pătrat."
    http://www.pruteanu.ro/4doarovorba/emis-s-009-cacof-ca-si.htm

     (0)
     (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?