Deoparte sau De o parte

12

Deoparte apare în DEX cu sensul de ”izolat, într-o parte, la o oarecare depărtare de vorbitor sau de alt punct fix”. De asemenea, expresia echivalentă lui ”a economisi” este a pune deoparte (deși NODEX menționează și forma a pune de o parte, alternativă pentru expresia a pune la o parte). În schimb, de o parte pare să fie pretabil situațiilor în care apare alături de opusul său – de altă parte (de exemplu: pe de o parte îmi doresc să fac asta, pe de altă parte mi-e teamă).

 

12 comentarii

 1. v, vezi în DEX definiția lui deoparte și apoi vezi ce mai scrie la parte (singura referință la de o parte este în expresia cu chibzuința). Iar în DOOM scrie explicit ”opus lui: de altă parte”.

   (0)
   (0)
 2. na, că nu-s acum acasă, să mă uit în dicționarele pe copaci morți, dar mă uit în dexonline și nu găsesc în definiția lui "deoparte" sensul din expresia cu economisirea! chiar n-o găsesc. tu sigur ai văzut-o acolo?
  în schimb, dacă mă duc la "a pune", găsesc "a pune deoparte" - văd că e în DEX-ul din '98.

   (0)
   (0)
 3. DEX98: a pune: [...] Expr. A pune deoparte = a) a economisi; b) a rezerva (pentru cineva).

  ARGOU 2007: a pune bani la ciorap - expr. a economisi bani, a pune bani deoparte.

  Dacă s-a schimbat în DEX-ul mai nou, e clar ca avem de unde alege 🙂

   (1)
   (0)
 4. Na, m-ați prins! La ”a pune” nu m-am uitat și așa e cum ziceți voi. Vestea bună e că nu știam prost! 🙂

   (0)
   (0)
 5. Dar ia să vedem cam cum s-ar scrie corect următoarea frază:

  Din cele 10 părți ce trebuiau plătite, omul nostru nu putea acoperi decît una imediat. Așa că, pentru moment, a scos tot ce-avea prin buzunare și a pus deoparte banii de o parte, cu gîndul să-i pună de o parte[/deoparte?] apoi pînă cînd putea să rezolve și restul, în termen de un an.

  hmm...?

  ammm... 🙂

   (0)
   (0)
 6. Parca prin gastronomie - partea cu gatitul, nu cea cu alesul si cu servitul sau cea cu degustatul - SE DA DEOPARTE aluatul ca sa se mai odihneasca, timp in care noi (adica bucatarul) vom face... ce-stiu-eu- mai-CE, umplutura, crema, ravasele, fiertul apei sau ce-o mai fi de facut.
  Da, "deoparte" se diferentiaza de "de o parte" ca si "niciodata" de "nici o data" - au pur-si-simplu intelesuri diferite, desi din aceeasi zona.

   (1)
   (0)
 7. Nu mai am timp, Victòr! Neaparat vreau sa vad ce zice Emi, apoi rapid va caut comentariile: ale tale, ale lui Cicu si ale lui ve. Pentru vrajeala, ioc timp!

   (0)
   (0)
 8. Am văzut foarte multi "inteligenti" care au comentat pe baza acestui subiect, corectandu-l pe cel care a postat, ceea ce m-a intrigat nespus, avand in vedere ca postarea este una corecta
  Este adevarat, "deoparte" (de+o+parte) reprezinta un adverb (ex: pun banii deoparte, stai deoparte)
  In schimb, "de-o parte" reprezinta antonimul lui "pe de-alta parte" sau o constructie ce arata locatia (ex: el se afla de-o parte a drumului, pe de-o parte, spun asa, pe de-alta parte spun altfel)

   (0)
   (0)
 9. @Sebastian - 'aidi, bre, vii şi matale după trei ani, numeri foarte mulţi că-s peste 3, deşi sub 5, şi mai şi cerţi lumea de pomană; ia de mai citeşte o dată, n-a "corectat" nimeni postarea, ce şlapii noştri găuriţi vorbeşti acolo?

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?