Enervat sau Inervat

6

[via Idei]

Enervat = de la a enerva – a face să-şi piardă sau a-şi pierde calmul, a-şi ieşi sau a scoate pe cineva din fire; a (se) înfuria, a (se) irita; a (se) indispune.

Inervat = de la a inerva – a produce o stare de excitare a unui organ sau a unui ţesut.

Ioana, îţi mulţumim pentru sugestie!

 

6 comentarii

 1. bun ,acestea sunt definitiile .
  Dar este incorect sa afirm despre un anumit lucru sau persoana ,ca ma ''inerveaza'' atat timp cat se produce o excitatie asupra unui organ numit creier ?
  Am avut o discutie in contradictoriu cu un bun coleg ,si tare mi-ar place sa aruncati lumina asupra subiectului.
  Va multumesc.

   (0)
   (0)
 2. :)) bună asta.

  Nu e corect pentru că nu te inervează persoana X. Organul e inervat de rețeaua lui de vase/receptori/nervi. Când te enervezi, nici măcar nu ești mai inervat ca în stare normală, doar crește fluxul nervos/sangvin.

   (1)
   (0)
 3. Din cate stiu eu, "inervat" (cu referire la un organ) mai are si sensul de "dotat cu o bogata retea nervoasa" (subinteles fiind "senzoriala"), similar cu "vascularizat" = dotat cu (irigat prin) o bogata retea de vase sangvine, in special capilare: "Alaturi de piele, de organul sexual si de buricele degetelor, limba este unul dintre cel mai bine inervate si vascularizate organe din corp."

   (0)
   (0)
 4. Marcele, chiar daca esti dumneata Ficatel (sau CU ATAT MAI MULT in acest caz), ar fi cazul sa te deprinzi ca (in special pe ACEST gen de "saituri", care tocmai cu gramatica / ortografia se ocupa) sa scrii corect chiar si atunci cand "injuri" (in caz contrar "pierzandu-ti dreptul" de a o face): "inerva-m-as"! ("pierdusesi pe drum" o cratima...)

   (1)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?