I-aţi sau Ia-ţi

7

I-aţi = I, pronume + aţi, particulă auxiliară din perfectul compus;

Ia-ţi = Ia, conjugare a verbului a lua + ţi, pronume.

Exemple corecte:

În sfârşit i-aţi spus adevărul!

Ia tu banii şi ia-ţi ceva frumos.

Exemple greşite:

Chiar ia-ţi văzut în parc?

I-aţi numai ce ai nevoie.

 

7 comentarii

 1. Asta mi-a amintit de celebra confuzie dintre "aţi" (aţi scris o cerere) şi a-ţi (a-ţi scrie o cerere nu e lucru mare).

   (0)
   (0)
 2. EXCELENT subiectul acesta (sunt gelos - la modul cordial - pt ca nu-mi venise mie ideea): ambele forme SUNT corecte, si sunt ATAT de asemanatoare (grafic) incat probabil unii din cititorii neavizati au fost nevoiti sa re-citeasca titlul pt a sesiza ca EXISTA o diferenta intre cele doua forme!
  Este una dintre situatiile in care (in mediul virtual) necunoasterea ortografiei poate fi 'mascata' drept eroare de tastare (de buna-credinta SI CUNOSCATOR fiind, inversari in ordinea tastarii a doua semne grafice alaturate se intampla relativ frecvent, ca si omiterea unui semn, ca si introducerea unui semn suplimentar - fie dublarea unui semn, fie semnul de pe una dintre tastele invecinate).

   (0)
   (0)
 3. Eu intalnesc des greseli ca "nu da-ti cu parul", si asta la persoane la care poti emite pretentii, nu discut despre pustimea care scrie in stil "messenger".

   (0)
   (0)
 4. "Stilul messenger" - care abunda in prescurtari facute (pt accelerarea transmiterii ideii) pe orice cale si sub orice forma - NU exclude corectitudinea gramaticala - MAI ALES cand acestea ADAUGA semne textului, nu le scade numarul. (LA RIGOARE as putea sa inteleg - nu si sa accept - faptul ca eliminarea cratimei acolo unde ea ar fi necesara este o (incorecta) prescurtare corespunzatoare acelui stil, dar nu si invers: adaugarea inutila, 'fara rost' a unei cratime (sau a unui oarecare alt semn) contravine SI principiului constitutiv care sta la baza 'stilului'.)

   (0)
   (0)
 5. pff am terminat si eu liceul, facultatea, dar vad ca pe masura ce anii trec si ma indepartez de scoala, incep sa uit notiunile elementare de gramatica. Iar in cele din urma ajung sa ma verific pe net inainte sa scriu ceva.. de teama sa nu fac o gafa precum cei de pe urma carora obisnuiam sa ma amuz odinioara. astfel am ajuns la pagina asta. ce patetic :)) oare asa patim toti ? sau am eu memoria mai slaba..

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?