Mi-ar place sau Mi-ar plăcea

113

Deşi este greşită, aud mult mai frecvent forma „mi-ar place” decât aud „mi-ar plăcea” şi asta în ciuda unui raţionament foarte simplu: condiţional optativul se formează din auxiliarul a avea (ar) şi infinitiv, iar infinitivul este a plăcea, nu a place.


113 comentarii

 1. Adevarul ca s-au nascut atatia destepti (academicieni de rahat) ca le bubuie mintea de inteligenta si explodeaza numai tampenii. Lapusneanu avea o vorba" PROSTI DA` MULTI" iar acum multi si de o prostie crasa.

   (0)
   (0)
 2. Dragă „unu”, ne-ai putea lămuri, te rog, din care categorie enumerată de tine faci parte (sic!) și ce legătură are comentariul tău cu subiectul dezbătut aici?

   (0)
   (0)
 3. Draga Roxana H.,

  Imi place comentariul tau, macar de i-ar ramane in minte pentru a-l intelege mai tarziu, ca avand o varsta frageda nu te poti astepta sa-l inteleaga acum. Si copiii si adultii sunt cruzi unii cu altii, intr-un colectiv de exemplu, vorbesc la modul general. Numai ca adultii n-o spun pe sleau, ci imbraca rautatea intr-o pseudo diplomatie. Nu degeaba bullying e un fenomen din ce in ce mai discutat la ora actuala. Imi pare rau daca m-am abatut de la subiectul discutat aici, dar ca sa revin, mi-ar placea 🙂 sa-mi ofere cineva un corespondent in lb. romana pentru bully, care sa exprime ideea cat mai corect. Eu ma gandesc la vb. "a hartui", dar poate aveti idei mai bune. Felicitari pentru site!

   (0)
   (0)
 4. Pentru Dora
  Bully simplu dar si colocvial = agresiv. Sunt multe expresii intraductibile in si din engleză - romana.

   (0)
   (0)
 5. Dragei Roxana Roman,

  Dragă internaută. Vezi că pentru cineva care se pretinde un om inteligent ești foarte acră și rea.
  Și înainte de a te mira tu cât de prost ar fi unul sau altul pentru că face o greșeală minoră, mai bine te-ai vedea pe tine însăți cât de ...... ești.
  Asta deoarece ai scris legat semnul de punctuație de la sfârșitul propozițiilor cu prima literă de la următoarea propoziție.
  Corect se scrie lăsând un spațiu între ele. Și ai scris astfel în cinci rânduri, ceea ce exclude o greșeală datorată întâmplării sau grabei, și înseamnă că nu cunoști această regulă simplă.

   (0)
   (0)
 6. Maria - Cristina pe

  Tot timpul am avut impresia ca eu gresesc atunci cand folosesc mi-ar placea, motiv pentru care, azi v-am descoperit, cautand sa vad cumva daca de aproape un deceniu folosesc gresit mi-ar placea
  Multumesc!

   (0)
   (0)
 7. Roxana H, stiu ca a trecut mult timp de atunci dar poate e o sansa sa vezi mesajul asta.Vreau doar sa realizezi cat esti tu de "proasta" deoarece te crezi mare academiciana cand ne demonstrezi noua ceva, si da, sunt pe bancile scolii si chiar daca nu suntem "copti" tot va depasim, adulti inculti

   (0)
   (0)
 8. oromancaingrozitaderomani pe

  mi-ar placea sa vad romani cu bun simt si toleranta, compasiune, empatie si intelepciune.... si mi-ar placea sa nu mai simt scarba si gol in stomac de FIECARE data cand intru pe un site romanesc si citesc comentarii. Mi-ar placea cand vin in Romania sa-mi visitez familia, sa aud oameni care isi vorbesc frumos, se respecta reciproc cat si pe ei insisi , ca nici nu se poate altfel. mi-ar placea ca romanii sa se trezeasca si sa fie mai buni unii cu altii. oh, ce mi-ar fi placut sa fi avut mai multi acces la educatie , poate astazi as fi trait inca in Romania. Dar ce bine ca stiu engleza si pot sa citesc pana si in engleza despre gramatica lb ramane, fara sa am parte de vomitaturile online ale compatriotilor mei. Tara asta ar fi fost mai pe placul meu daca fiecare si-ar vedea de treaba lui, nici mai mult nici mai putin, si daca romanul ar putea integra in realitatea lui ca nu le stie el pe toate si nici nu le va stii vreodata. Doamne ajuta!

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu