Modă, messenger şi încă o tură de perle

0

Încep prin a vă semnala un material mai vechi, dar încă foarte actual, din care demnă de reţinut este şi ideea că scrierea corectă ţine de „modă”. Nu mă înţelegeţi greşit, n-am nimic împotriva unor prescurtări. Deşi nu le folosesc, consider că, în contextul discuţiilor „pe mess”, unde comunicarea e extrem de dinamică, pot fi utile pentru că facilitează fluxul rapid de informaţii. Totuşi, scoaterea lor din acest context e ridicolă! Am prins, în liceu, perioada de glorie a mIRC-ului şi, fiind la vârsta adolescenţei, parcă mi se părea şi mie interesant să scriu „mey” în loc de „măi”, dar niciodată nu mi-am pus problema că ar fi potrivit să scriu aşa ceva într-o lucrare! Problema pare să fie că aceşti elevi nu mai sunt suficient de stăpâni pe cunoştinţele lor, pe ceea ce este corect şi greşit, pe ceea ce este potrivit într-un anumit context şi ce nu.

Apropo de comunicarea adaptată, mi s-a atras atenţia că ortografia chinuită de prin forumuri ar fi o consecinţă a faptului că acestea nu sunt chiar un mediu în care să merite „să-ţi dai silinţa” să scrii corect. Mi-a sunat ciudat reproşul, pentru că regulile gramaticale de bază ar trebui să fie automatisme, deci efort ar fi tocmai ignorarea lor.

P.S. Bonus, în caz că vă întrebaţi cum se materializează ulterior, pe piaţa muncii, carenţele care dau naştere perlelor de la BAC.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?