Modă, messenger şi încă o tură de perle

0

Încep prin a vă semnala un material mai vechi, dar încă foarte actual, din care demnă de reţinut este şi ideea că scrierea corectă ţine de „modă”. Nu mă înţelegeţi greşit, n-am nimic împotriva unor prescurtări. Deşi nu le folosesc, consider că, în contextul discuţiilor „pe mess”, unde comunicarea e extrem de dinamică, pot fi utile pentru că facilitează fluxul rapid de informaţii. Totuşi, scoaterea lor din acest context e ridicolă! Am prins, în liceu, perioada de glorie a mIRC-ului şi, fiind la vârsta adolescenţei, parcă mi se părea şi mie interesant să scriu „mey” în loc de „măi”, dar niciodată nu mi-am pus problema că ar fi potrivit să scriu aşa ceva într-o lucrare! Problema pare să fie că aceşti elevi nu mai sunt suficient de stăpâni pe cunoştinţele lor, pe ceea ce este corect şi greşit, pe ceea ce este potrivit într-un anumit context şi ce nu.

Apropo de comunicarea adaptată, mi s-a atras atenţia că ortografia chinuită de prin forumuri ar fi o consecinţă a faptului că acestea nu sunt chiar un mediu în care să merite „să-ţi dai silinţa” să scrii corect. Mi-a sunat ciudat reproşul, pentru că regulile gramaticale de bază ar trebui să fie automatisme, deci efort ar fi tocmai ignorarea lor.

Citește și:
Âi sau Îi

P.S. Bonus, în caz că vă întrebaţi cum se materializează ulterior, pe piaţa muncii, carenţele care dau naştere perlelor de la BAC.


Lasă un comentariu