Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Niciun sau Nici un

Niciun sau Nici un
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Niciun se scrie legat atunci când este:

– adjectiv pronomial: N-are niciun interes în acest sens.

– pronume, cu sensul de nimeni: Nu m-a contactat niciunul.

Nici un se scrie dezlegat atunci când este format din:

– adverb + articol: Nu vrea nici o maşină şi nici un apartament.

– conjuncţie + numeral: Nu am nici un câine, nici mai mulţi.

– conjuncţie + pronume nehotărât: Nu mă interesează nici unul, nici celălalt.

Şi există şi situaţia în care se pot intercala părţi de vorbire între nici şi un: Nu ştie nici măcar un exemplu.

Citește și:   Să crești mare!

Articole interesante

25 comentarii

  1. Nu sunt sigur ca asta am invatat la scoala. Pe vremea mea parca se scria dezlegat

  2. Dacă vremea ta era înainte de DOOM2 se prea poate 🙂

  3. Ciudat cu niciun asta. Uneori il vad scris intr-un fel, alteori altfel… Si eu am invatat la fel ca SilviuB. Acum incerc sa ma conformez…

  4. Atentie la exprimare: este acceptata formularea „legat” in loc de „impreuna” sau „unit”, dar formularea „dezlegat” (in acest context) nu stiu sa existe ca forma corecta; antonimul corespunzator este „separat”.

    Din cate stiu eu (poate am uitat cum e corect, in deceniile de cand am invatat gramatica, dar asa folosesc eu), uneori ar fi potrivit de scris „niciun”, dar eu folosesc totusi forma „nici un” pt a sublinia caracterul singular (cu sensul adituional „nici macar un”).

  5. Da, aşa e, am să încerc să găsesc un substitut corect, deşi contrastul „legat”-„dezlegat” avea oarece efect, acesta fiind probabil şi motivul pentru care l-am asimilat, în timp, aşa.

  6. „Separat” ca substitut pt (incorectul) „dezlegat” (ca antonim pe „impreuna” sau „unit”, se accepta si „legat”) nu pare a fi satisfacator?

  7. Parcă nu-mi sună chiar bine. Mai procesăm 🙂

  8. Eu ASA invatasem (pe vremea mea) la scoala. Intrebarea uzuala era: „Cum se scrie – impreuna sau separat?”

    P.S. CE (Biiip!) are blogul vostru? Mail-ul meu imi tot trimite in spam instiintarile despre comentariile voastre…

  9. @VictorCh, daca vrei sa nu iti mai intre in spam e-mail-uri de la anumite bloguri sau site-uri pe care te-ai inscris, solutia simpla este sa adaugi adresa de la care primesti e-mail la contacte. Astfel providerul de e-mail „vede” ca persoana care iti trimite e-mail iti este cunoscuta si nu e spam.

  10. Multumesc pt „pont”, eu nu ma gandisem la aceasta solutie (probabil ca n-‘oi fi avut CU CE 😀 ). INCA O dovada a nepriceperii mele intr-ale „calculatoristicii”.

    • Este bine să se scrie legat pentru pronunție și pentru că și „vreun” și „vreo” se scriu legat. Și dacă tot vreți să scrieți separat, atunci măcar puneți o liniuță între nici și un/o/unul/una (nici-un, nici-o, nici-unul, nici-una), atunci când se pronunță legat, adică în majoritatea cazurilor.
      Ca să fiu mai clar: „niciunul”, „niciuna” , „niciun” și „nicio” se pronunță legat în aceleași cazuri în care se și scrie legat, doar de-asta au modificat scrierea. Doar în cazurile în care se scrie separat se și pronunță separat.

  11. Prostii ! Se trezesc astia acum mai destepti decat vechii scriitori de odinioara. Academia romana actuala incepe de fapt sa stalceasca intelesul cuvintelor romanesti tocmai pentru a pregati avalansa cuvintelor dinafara, care nu se va opune in NICI UN fel cand sugestia va deveni fapta. Sunt cuvinte care pe timpul lui Iorga nu existau – fain, ok, misto, etc si de acestea ar trebui sa se ocupe asa zisa academie, sa le scoata definitiv, nu de analize aburite, de NICI UN fel de pericol limbii romane.

  12. in fiecare an schimba astia forma cuvintelor

  13. S-au schimbat reguli doar de dragul de a se potrivi cu modul cum vorbesc cei mai multi in ziua de azi, ceea ce dupa mine nu e OK

  14. cristi…Sper ca doar indignarea te-a facut sa scrii textul de mai sus in halul ala. (desi m-as mira…sunt prea multe greseli intr-un text de 3-4 randuri)..As mentiona cateva. „Vechii scriitori” ..sau poate doar „scriitorii de odinioara” ,cred ca era suficient. „Vechii scriitori de odinioara” suna cam….pleonastic. Cred ca si formularea „analize aburite, de nici un fel de pericol limbii romane ” suna ca dracu [sa ma scuze eventualele fete (era sa scriu fetze) bisericesti] . E inutil sa spui „Academia romana ACTUALA incepe sa …” Cred ca pe undeva reiese si faptul ca „avalansa cuvintelor”( si nu „academia”) ….”nu se va opune in nici un fel” (oare CUI?)…Hmmm. Suna ca dracu intregul text P.S. „Parerea mea”

  15. Pe vremea mea nu se invata asa. Dar cred ca e mai pe inteles acum. Sunt de acord cu Emi si costel; cand timpul trece legile se schimba, la fel si scrierea cuvintelor, iar odata cu acestea si DOOM-ul. Era DOOM, acum DOOM2 o sa apara si DOOM-urile celelalte (3,4,5…).

  16. Ce rahat de oameni.. se joaca cu limba cum vor ei. O aiureala . Deci toti suntem prosti si analfabeti si ei fac regulile cum vor. Nasol ca se schimba de la o zi la alta tot ce invatam intr-o viata.

  17. OBS.Vocabularul unei limbi sufera cele mai multe transformari ,in timp[nu morfologia,nu sintaxa] si asta pentru ca el reflecta transformarile care au loc in societate[apar mereu cuvinte noi,altele se invechesc,devin arhaisme],e un proces pe care noi nu-l putem opri !De aceea ne este de mare ajutor DOOM 2 [dar si DEX-ul ]care ne informeaza o data la 20-30 de ani despre schimbarile care apar in vocabular[si in privinta ortografiei, ortoepiei etc]

  18. @Alex, de sunat suna la fel:))…poate nu-ti place cum se scrie…nici mie:)))…e o tampenie…daca e ‘niciun interes’, atunci ar trebui sa fie si ‘nicimacarun interes’ :))…daca e ‘nici macar un interes’, lasa frate ‘nici un interes’…cine face porcariile astea din DOOM? Vanghelie?

  19. Multumesc mult pentru informatie. Imi este de un real ajutor.

  20. ar fi bine sa scrieti despartit pt ca aberatia asta cu scrisul legat nu are logica.. atunci cand poti pune ‘macar’ intre nici si un se scrie despartit.. si asta poti sa faci in 99% din cazuri, iar restul sunt exceptii.. dar nu te poti contrazice cu tot felul de ciudati care habar n au sa scrie dar fac reguli… si care s pusi pe acolo de rude… se scrie despartit si atat…

  21. :)) Baietii cu „nici un”, ati incercat vreodata sa va gasiti o femeie, un hobby, orice?

  22. Andutzu-le, spre deosebire de dumneata, noi n-am INCERCAT doar, ci am si reusit, am facut-o…

  23. Logica voastra e pe dos ca si stiinta astora care tot schima regulile pentru a fi si ei pomeniti in istoria limbii asteia pe care o pocesc.

  24. Atat timp cat pot introduce cuvantul „măcar” intre „nici” si „un”, ar trebui sa se scrie desparțit.

Lasa un comentariu