Salar sau Salariu

10

N-ai cum să vorbeşti despre serviciu şi să nu te gândeşti la leafă. Şi, deşi DEX notează salar ca variantă, corect ar fi să ne referim la suma de bani pe care o primeşte o persoană pentru munca depusă într-o perioadă de timp (săptămână, lună) ca fiind salariu.

 

10 comentarii

 1. Sa inteleg ca site-ul asta este peste DEX? Daca "DEX noteaza salar", de ce "ar (...) salariu"? E vreunul dintre voi amanda lui Pruteanu de aveti pareri d'astea?:))

   (0)
   (2)
 2. Dragă Adelin,
  Află despre noi, vechile amandine ale lui Pruteanu, că sîntem bine, sănătoase, spre deosebire de domnia lui, care ia amenzi pentru nerespectarea lungimii maxime a săgeții pe veșnicele plaiuri ale vînătorii.
  Draga noastră Adelin, îți trimitem, din preaplinul inimii noastre, un link: dexonline.ro. Ai să vezi matale acolo, dacă scrii 'salariu' în căsuța cea lungă și goluță și dai clic alături pe cuvîntul 'caută', ai să vezi, vasăzică, cum apare ca prin farmec o listă de explicații. Una dintre ele, mai exact a treia, ca-n povești, e explicația care ne place nouă cel mai mult și mai mult, pentru că sîntem niște loaze părtinitoare pe care cu justă dreptate îndreptățită le-ai dat în fapt în comentariul matale. Pentru că sîntem niște comuniști sadea care-și pleacă_căpățînile în fața autorității supreme în materie de reglementare gramaticală în țara asta, care autoritate e Academia Română, prin Institutul de Lingvistică Iorgu Iordan, care scoate o cărțulie pe nume DOOM, adică Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic, ca să știe loazele ca noi cum să scrie corect salariu.
  Te pupăm și te îmbrățișăm (cît mai) de departe.

  semnat: gașca de amandine

   (5)
   (1)
 3. "Minunarea" mai este oarecum dependenta si de nivelul de cunostinte (proprii) dinspre care sesizezi fenomenul de cautare de catre altii precum si de experienta avuta referitoare la aflarea acestor cautari. (Fenomene chiar (in principiu) extraordinare prin amploare - daca-s relativ rare - se pot banaliza, chiar bagateliza, prin repetare / constatare prea frecventa.)

   (0)
   (0)
 4. Domle ... daca muncesti sa iti dea ce vor ei, salar ori salariu. Dar bani sa fie 🙂
  PS. Inclin sa cred ca salar e corecta, japonezii romaniei aka ardelenii asta folosesc. Vezi de exemplu Boc...

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?