Servici sau Serviciu

26

Fie că te referi la:

– acţiunea, faptul de a servi, de a sluji;

– o formă de muncă prestată în folosul sau în interesul cuiva;

– o faptă, acţiune care serveşte, avantajează pe cineva;

– o îndatorire, obligaţie.;

– o ocupaţie pe care o are cineva în calitate de angajat;

– o slujbă;

– o subdiviziune în administraţia internă a unei instituţii, întreprinderi etc. cuprinzând mai multe secţii;

un grup de obiecte care alcătuiesc un tot cu destinaţie specială;

– o mulţime ordonată în timp a regimurilor succesive ale unui sistem tehnic;

– punerea în joc a mingii;

Corect este serviciu şi nu servici.

 

26 de comentarii

 1. nistor daniela pe

  doamna serioasa harnica doresc sa ingrijesc oameni bolnavi sau sa fac menaj cei care sunt ocupati cu serviciu pot sa apeleze cu incredere la nr de telefon 0730183294

   (0)
   (0)
 2. nistor daniela pe

  doamna harnica caut sa ingrijesc bolnavi care au nevoie sau cei care sunt ocupati cu serviciu pentru menaj pot apela cu incredere la nr de telefon 073018394

   (0)
   (0)
 3. Lasa-l, as, daca n-a invatat cand trebuia... crezi ca va invata acum? (Pt ca minunea sa se infaptuiasca (el/ea sa invete - ACUMA) imboldul tre' sa porneasca dinlauntrul sau, din convingere, nu din "bataie la cap" de la rude, prieteni si colegi - si cu atat mai mult de la necunoscuti ...)

   (0)
   (0)
 4. salar .. sa te strici de ras si nu altceva cand auzi chiar daca unora li se pare normal cum suna :)))))))

   (0)
   (0)
 5. Ei, de fapt serviciul lui Denise e să găsească metode de a-și face reclamă gratis la sait fără să dea în brînci comentînd. 🙂

   (0)
   (0)
 6. Mai, da' ce rai v-ati facut in ultima vreme - noroc ca nu vi se vede cerul gurii... 😛 (CE faceti, intrati pe domeniul meu?)

   (0)
   (0)
 7. Saru'mana! Intr-adevar nu cu-adevarat rau, doar (uneori) rautacios "pe la colturi" (cand sunt zgândărit - cu intentie sau fara).

   (0)
   (0)
 8. Nu prea inteleg eu limbajul asta tehnicist, Cataline (habar n-am CE-ar fi insemnand "SEO"), da' - a propos de "serviciu" vs "deserviciu" - eu ma tot minunez atunci cand aud / citesc (destul de des) ca... (institutia, profesionistul, atelierul etc) DESERVESTE... (cartierul, fabrica etc), si de multe ori intreb "cu voce tare": "asta CE ar vrea sa insemne, ca face deservicii?".

   (0)
   (0)
 9. Victor, zău așa, e pe net, ce șlapii mei!

  DESERVI2, deservesc, vb. IV. Tranz. 1. A presta un serviciu în folos public, a servi o colectivitate. 2. A avea în grijă supravegherea și dirijarea funcționării unei mașini. — Din fr. desservir, lat. deservire.
  Sursa: DEX '09 (2009)

   (0)
   (0)
 10. Daca Victor n-are dreptate se aplica cele recent declarate de el. (Tineti minte "chestia" cu satisfacerea logicii? E ceva gresit - LOGIC, nu... "regulamentar" - in comentariul meu despre deservicii? Cine serveste face servicii; cine DEserveste CE face?)

   (1)
   (0)
 11. Cine bate se numeste bataus, cine RAZbate CUM se numeste?
  Pe un cal calaresti, pe un ȘAcal CE faci?
  Cine cade e cazator, cine DEcade CE face?

  Cu stima,
  Laurentiu Ogica

  P.S. Imi cer scuze daca nu-s cele mai bune exemple, dar nu am mintea atat de odihnita (ora tarzie)

   (0)
   (0)
 12. Ai deplina dreptate, logico (presupun ca L Ogica ASTA inseamna) - dar sa nu uitam ca in exemplul meu prefixul "de-" are rolul de a nega, de a "intoarce", de a "rasturna" intelesul cuvantului-baza initial, contrazicandu-l (rol pe care la alte cuvinte il joaca alte prefixe: "ne-"(cunoscut), "in-"(dependent), "dez-"(lega), "des-"(coase), "non-"(valoare) etc), ceea ce nu se poate afirma despre "sacal" vs "cal", nici despre "DEcadea" vs "cadea", nici despre "RAZbate", "DEZbate", "COMbate" etc vs "bate".

   (0)
   (0)
 13. exact. în cuvîntul propus de tine are un rol, în alte cuvinte n-are rolul ăla. care-i problema de fapt? nu, lasă, nu-mi răspunde. 🙁

   (0)
   (0)
 14. Cel mai frumos si elegant ar fi ca atunci cand cineva nu este sigur pe ceea ce vrea sa spuna sa se documenteze si apoi sa se exprime. In acest fel vom evolua, cautand informatia corecta. Evolutia ar trebui sa ne caracterizeze ca oameni nu luarea-in-deradere.

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?