Dezinteresat

5

Indiferent ce am spune (și indiferent cât de mult ne-am strădui să alegem cei mai simpliști termeni) tot ceea ce emitem poate fi interpretabil. Unii se agață de ton, alții de punctuație, probabil că aproape toți de filtrele perceptive personale (care adesea devin celebrii ”ochelari de cal”) etc. Însă e clar că și dacă am încerca să privim cât mai obiectiv cu putință un mesaj, întregul va fi mereu mai mult decât suma părților, pentru că cele din urmă se influențează reciproc.

Am ajuns să scriu asta pentru că m-am tot gândit în ultima vreme la puterea contextului. Și poate că din pricina acestui gând m-a lovit azi din plin (dar aproape fără motiv) diferența dintre valențele lui dezinteres. Ce prăpastie se așterne între nobilul ”a ajuta dezinteresat” și reproșul ”e total dezinteresat de ce face la școală”…

 

5 comentarii

  1. Cam aceeasi prapastie ca intre intelesurile simetric-diferite ale lui "interesat", sau ale lui "interes". ("A face ceva din interes" este una, "a-si da tot interesul pt a face ceva" e CU TOTUL alta...)

     (0)
     (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?