Deștept sau Inteligent

1

Pentru subiectul acesta cred că trebuie să ne îndepărtăm puțin de dicționare, deși avem și-n DEX câteva indicii. De exemplu, probabil că nu e întâmpător faptul că deștept și-a consacrat și sinonime ca ”șiret, viclean, șmecher” și cred că suntem cu toții familiarizați cu expresia ”băieții deștepți”, ba știm bine inclusiv la cine se referă.

Totuși, cum percepeți voi diferența dintre deștept și inteligent? Din punctul meu de vedere, inteligența e mai degrabă potențial, în timp ce omul deștept este cel care și-a cultivat potențialul și-n plus reușește să fie abil și în practică. De fapt, se prea poate ca oamenii deștepți să stea binișor și la capitolul inteligență emoțională (și s-ar părea că aceasta este într-o măsură mai mare responsabilă pentru succesul din viața de zi cu zi).

 

Un comentariu

  1. Pentru mine: deștept implică atent (la ce se-ntîmplă primprejur), inteligent însă nu. (Las deoparte inteligența emoțională, care mi se pare un concept mult prea nou pentru ași fi găsit un loc în vorbirea curentă. Cînd spun despre cineva că e inteligent, sigur nu mă refer la faptul că stă bine la capitolul inteligență emoțională.)

     (1)
     (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?