Puţină latină 10

5

Ubi bene, ibi patria. Unde este bine, acolo este patria. (Cicero)


5 comentarii

 1. "micşorare sau anulare a intesităţii unei radiaţii care..." etc
  Din cate stiu eu, aceasta micsorare (eventual chiar pana la disparitie) se numeste "atenuare", absorbtia fiind doar UNUL dintre fenomenele prin intermediul caruia se produce atenuarea (atunci cand lumina - sau alta radiatie ondulara - strabate un mediu care contine particole care reflecta, refracta sau difracta lumina, sau care pur-si-simplu sunt opace - la toata radiatia, sau doar la o parte din lungimile de unda continute). (Atenuarea se mai produce si (spre exemplu) legic, conform unei formule matematice, odata cu cresterea distantei strabatute de respectiva radiatie ondulara.)

   (0)
   (0)
 2. Scuze, intr-adevar nu e in CONtext, este doar in text...
  Ma scuzati ca mi-am luat eu ingaduinta de a corecta o afirmatie incorecta oferita colateral (si probabil involuntar) in text, dar - daca bine am inteles eu ideea de baza - acest blog se vrea a fi unul informativ si formativ, si - din cate stiu eu (si INTOCMAI ca si in cazul pedagogilor din cadrul sistemului de invatamant formal (public sau privat) si ca in cazul figurilor publice din cadrul mass-media) - o informatie venita din partea unei surse cu autoritate intelectuala este acceptata de un receptor neinformat drept corecta chiar daca este eronata, si chiar daca este oferita (chiar si neintentionat, ca in acest caz) inafara "lectiei la zi", si eventual inafara domeniului de specialitate a celui care o furnizeaza, dupa clasicul principiu "ca doar asa a spus dom' profesor" (sau - dupa caz - "...doamna profesoara", sau eventual, in jargon, "proful", "profa").

   (0)
   (0)
 3. N-am nimic împotriva informaţiei. Doar m-am întrebat cum de a ajuns fix aici, la postarea despre patrie, din categoria latină 🙂

   (0)
   (0)
 4. CORECT! Cand am primit feed-back-ul nici prin minte nu mi-a trecut (n-o fi avut prin ce) sa si VERIFIC - la CARE articol aparuse publicat comentariul. (Nu ma gandisem ca sunt la articolul nepotrivit, crezusem ca obiectia era de principiu.)
  Nu stiu CE si CUM s-a intamplat de-a ajuns comentariul aici, fusese intentionat a fi publicat la articolul despre absorbtie vs adsorbtie, de unde este de altfel extras si citatul corectat de catre mine. (ASTA a pricinuit remarca despre "este in text".) Scuze pt neadecvare! Daca puteti transfera comentariul acolo... (Unde poate si-ar putea implini si rolul... AICI e doar un "parazit".)

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu