De la geometrie la poezie

1

La un moment dat am mărturisit aici că nu mă omor după genul liric, dar trebuie să admit că, dacă ar fi să mă gândesc la poezie din perspectiva lui Dan Barbilian, poate mi-aș schimba părerea:

Mă stimez mai mult ca practicant al matematicilor și prea puțin ca poet, și numai atât cât poezia amintește de geometrie. Oricât s-ar părea de contradictorii acești doi termeni la prima vedere, există undeva, în domeniul înalt al geometriei, un loc luminos unde se întâlnește cu poezia. Suntem contemporanii lui Einstein, care concurează pe Euclid în imaginarea de universuri abstracte, fatal trebuie să facem și noi (vezi sincronismul d-lui E. Lovinescu) concurență demiurgului în imaginea unor lumi probabile. Pentru aceasta, visul este o nouă sursă de inspirație. Ca și în geometrie, înțeleg prin poezie o anumită simbolică pentru reprezentarea formelor posibile de existență. Domeniul visului este larg și întotdeauna interesant de exploatat. În felul acesta înțeleg suprarealismul, care în cazul nostru devine un infrarealism.

PS: Eu nu știam povestea pseudonimului Ion Barbu, dar mi-a făcut plăcere să o citesc acum:

Numele de Ion Barbu nu este un pseudonim întâmplător. Așa l-a chemat pe bunicul meu, maistru zidar și mahalagiu bucureștean din Omul de piatră. Lui îi datoresc atmosfera balcanică din ultimele mele poezii. I-am luat numele, deci eram dator să las ca glasul lui să se facă auzit.

*Ambele fragmente au apărut Viața literară, an I, nr. 36, 1927.

 

Un comentariu

  1. Daca as fi o pasare albastra Prin vazduh m-as avanta Si cu alte-naripate In intreceri m-as lua Si ca ciocarlia-n triluri Tot mai sus sa ma ridic Si cocori in zbor in siruri Primavara mea vestea Din tufisul inverzit Fluierat de mierle negre Ciripit de pitigoi Hop si sturzii sa se-ntreaca Cu mierlele la fluierat Si din zborul lin Ma lasai mai in vale Vazui livezi de peri si meri Incarcati in petale Din miresme-nbatatoare Fioori de bucurie ma cuprind Si-mi zisem ca aici vori ramane In acest colt de rai Aici pe vecie

     (0)
     (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?