Probleme pentru olimpiada de matematică, clasa a IV a (10)

123

 

1. O echipă de muncitori are de săpat un şanţ. În prima zi sapă trei sferturi din şanţ şi încă 2 metri, a doua zi sapă trei sferturi din rest şi încă 2 metri. Mai rămâne de săpat un metru din şanţ. Ce lungime a avut şanţul?

2. Andrei şi Ştefan au împreună 236 lei. După ce Andrei cheltuie 24 lei şi Ştefan cheltuie 10 lei, cei doi copii observă că Ştefan are de 3 ori şi încă 2 lei mai mulţi lei decât Andrei. Câţi lei a avut fiecare copil la început?

3. Mama are 3 fii. Fiul mijlociu este mai mare decât fiul cel mic cu tot atâţia ani cu cât este mai mate fiul cel mare decât cel mijlociu. Vârsta fiului mijlociu este rezultatul expresiei:
1x2x3x4x5x0x6x7x8+8. Să se afle suma vârstelor celor 3 copii.

4. O veveriţă a strâns de 5 ori mai multe alune decât puiul ei. Dacă puiul mănâncă din alunele strânse de el 2 alune, iar mama mănâncă din alunele strânse de ea tot 2 alune, atunci numărul alunelor care îi rămân veveriţei va fi de 6 ori mai mare decât numărul de alune care îi rămân puiului. Câte alune a avut fiecare la început?

5. Suma a trei numere este 88. Dacă din primul scad 15, din al doilea scad 19, iar din al treilea scad 21, obţin trei numere consecutive. Care sunt numerele?

Dislike (0)
Share.

123 Comments

 1. sunt foarte simple le-am facut si 3 nu e gresit cine nu stie sa-l faca nu are nimic in cap...................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   (0)
   (0)
 2. am una grea :1 bunic are 3 nepoti daca inmultesti varstele nepotilor obttii varsta bunicului adica 77 de ani aflati suma nr
   (0)
   (0)
 3. sunt foarte simple le-am facut si 3 nu e gresit cine nu stie sa-l faca nu are nimic in cap...................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   (0)
   (0)
 4. La problema trei, fiul mic are 4 ani, fiul mare 12 si cel mijlociu 8...faceti proba si vedeti...iar la pb 1, este 56, pentru ca este imposibil sa il imparti pe 10 la 4, daca vrei sa-ti dea fara rest!
   (0)
   (0)
 5. nu va mai laudati atat e adevarat ca sunt usoare dar asta nu inseamna ca o sa le stie toti brovoooo voua ca ati invatat si ca le stiti dar nu va mai laudati atat sunteti prea mandri sa stiti si nu e bine
   (0)
   (0)
 6. am una grea :1 bunic are 3 nepoti daca inmultesti varstele nepotilor obttii varsta bunicului adica 77 de ani aflati suma nr
   (0)
   (0)

Leave A Reply