Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Nicolae Filimon – metoda realistă cu vestigii romantice

Nicolae Filimon – metoda realistă cu vestigii romantice
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Este autorul primului roman realist izbutit din literatura noastră şi întemeietorul acestui gen. Unicul său roman poartă un titlu dublat de un proverb: Ciocoii vechi şi noi sau Ce naşte din pisică şoareci mănâncă.

Personajul principal al romanului este tânărul Dinu Păturică. El deschide, în istoria literaturii noastre, galeria arivistului social.

Primit, din milă, ca ciubucciu, la curtea marelui postelnic Andronache Tuzluc, favorit al domnitorului; Dinu Păturică reuşeşte, în scurt timp, să câştige încrederea stăpânului, prin linguşire şi intrigă. După ce este avansat în importanta funcţie de logofăt, care-i asigură dreptul  de a inspecta moşiile şi de a-i stoarce de bani pe arendaşi, Păturică poate exclama cu satisfacţie:”Una la mână”, fiind de-acuma sigur că planul său nu va da greş.

În cârdăşie cu Chera Duduca, amanta postelnicului şi cu cămătarul Chir Costea Chiorul, Dinu Păturică dă asaltul împotriva propriului său stăpân, deposedându-l de întreaga avere. Dar nu se mulţumeşte numai cu atât. Aviditatea sa este nemăsurată. În schimbul promisiunii că va primi isprăvnicia pe două judeţe, el intră în complotul urzit împotriva lui Tudor Vladimirescu. Ca ispravnic, apoi, nu-şi dezminte vechile apucături.Îi despoaie de averi pe ţărani, efectuând adevărate jafuri şi silnicii, încât, în disperare, odată cu înscăunarea noului domn, ţăranii se înfăţişează acestuia „cu rogojina aprinsă-n cap şi cu jalba-n proţap”, reclamând fărădelegile săvârşite de Păturică. În urma anchetei, sentinţa este necruţătoare. Dinu Păturică va fi aruncat în ocnă, iar averea sa împărţită ţăranilor. Nu vor scăpa nepedepsiţi (ca morala să fie deplină) nici asociaţii săi: Chir Costea Chiorul, spânzurat în faţa propriei tarabe şi curtezana Chera Duduca, aruncată în Dunăre de un turc, ultimul ei amant.

Citește și:   Eminescu - poet naţional şi universal

Portretele şi tablourile reprezentative de epocă sunt realizate sub influenţă balzaciană. De asemenea autorul operează şi cu elemente specifice romantismului. Antiteza, de exemplu, este folosită pentru a pune în contrast două categorii de personaje.Unele decăzute moral: Dinu Păturică, Chera Duduca, Chir Costea Chiorul, Andronache Tuzluc, personaje realizate, ce se impun în memoria cititorului. Între ele se detaşează sub toate aspectele, Dinu Păturică. Altele, conturate în viziune romantică, pe care autorul le-a idealizat:Maria, Banul C., logofătul Gheorghe, domnitorul Ghica, sunt neizbutite, conturate neconzingător şi schematic.

Cu toate acestea romanul se impune prin tipologie, prin evocarea realistă a unor tablouri de epocă.

Articole interesante

Lasa un comentariu