Probleme pentru olimpiada de matematică, clasa a IV a (10)

119

1. O echipă de muncitori are de săpat un şanţ. În prima zi sapă trei sferturi din şanţ şi încă 2 metri, a doua zi sapă trei sferturi din rest şi încă 2 metri. Mai rămâne de săpat un metru din şanţ. Ce lungime a avut şanţul?

2. Andrei şi Ştefan au împreună 236 lei. După ce Andrei cheltuie 24 lei şi Ştefan cheltuie 10 lei, cei doi copii observă că Ştefan are de 3 ori şi încă 2 lei mai mulţi lei decât Andrei. Câţi lei a avut fiecare copil la început?

3. Mama are 3 fii. Fiul mijlociu este mai mare decât fiul cel mic cu tot atâţia ani cu cât este mai mate fiul cel mare decât cel mijlociu. Vârsta fiului mijlociu este rezultatul expresiei:
1x2x3x4x5x0x6x7x8+8. Să se afle suma vârstelor celor 3 copii.

4. O veveriţă a strâns de 5 ori mai multe alune decât puiul ei. Dacă puiul mănâncă din alunele strânse de el 2 alune, iar mama mănâncă din alunele strânse de ea tot 2 alune, atunci numărul alunelor care îi rămân veveriţei va fi de 6 ori mai mare decât numărul de alune care îi rămân puiului. Câte alune a avut fiecare la început?

5. Suma a trei numere este 88. Dacă din primul scad 15, din al doilea scad 19, iar din al treilea scad 21, obţin trei numere consecutive. Care sunt numerele?

 

119 comentarii

 1. raspunsurile sunt:
  1 santierul are 48 m
  2 Andrei a avut 74 de lei iar Stefan 162 de lei
  3 e gresit
  4 puiul a strans 10 alune iar mama 50 de alune
  5 primul nr e 25, al doilea 30, iar al treilea 33
   (3)
   (0)
  • problema 3 nu este greșită.
   produsul este 0. adunând 8, înseamnă că fiul mijlociu are 8 ani.
   deoarece diferența vârstelor este egală, indiferent de vârstele primului și al treilea (dar respectând cerințele problemei) suma lor este 24 de fiecare dată.
   0+8+16=24
   1+8+15=24
   2+8+14=24
   ...
   8+8+8=24
   de fiecare dată, diferența dintre al doilea și primul este egală cu diferența dintre al treilea și al doilea.

    (1)
    (0)
 2. Spumeti voi ca sunt usoare sa va dati mari si voi ca na-veti ce face dar nu stiti nimic va spun eu de parca ati purea voi sa rezolvati problemele astea de olimpiada
   (0)
   (0)
 3. Adevarul ii ca nu sunt f buna la matematica,nici buna nu prea cred ca sunt,daca are bunavointa careva sa imi spuna cum a rezolvat problema 1 sa am o rezolavare de model.Am rezolvat eu ceva acolo da nu cred ca este bine,la problema 1 mi/a dat 30 de metri,pls dati-mi un model
   (0)
   (0)
 4. Deci mai copii,am 10 ani(cls. 4), am luat 1 medalie la mate pe tare(aur) pe judet(aur) si pe oras(argint X() Aceste probleme sunt prea usoare le-am rezolvat in 9 minute
   (0)
   (0)
 5. ARGHIROPOL RADU pe
  eu sunt Radu si am 11 ani si imi place matematica ,problemele sunt foarte interesante si sunt foarte simple si sunt in clasa a-v-A voi unde faceti?
   (0)
   (0)
 6. aceste probleme nu sun cele mai grele dar ni nu cele mai usoare
  .Copiii iteligenti le pot face repede .Eu le-am facut deja1!
   (1)
   (0)
 7. ba mi se pare usoare din afara de unu bineinteles sh nu va mai laudati atata stiti vorba aia lauda de sine nu miroase bine sh chear daca pt unii sunt usoare tineti-va parerile pt voi ( ma refer la lauda )

  mie mi se par usoare dar nu mi se pare usoara 1 care e ai grea decat aia cu segmente :d

   (1)
   (0)
 8. sunt extrem de grele !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   (0)
   (1)
 9. mai am 10 ani ca majoritatea si nu conteaza daca esti primu sau chestii asemanatoare. nu stiu daca ati auzit de concursul Nicolae Coculescu au acolo niste subiecte de nu stii sa le faci cel mai bun elev de la mn din clasa s-a grabit si a luat 6 puncte am iesit uktimul de la mn din clasa dar nu m-am facut de ras cu o mentiune
   (0)
   (0)
 10. Probleme pentru clasa a patra , dar eu sunt deja a sasea si pentru mine sunt foarte usoare. Fiindca am petrecut decada la matematica am avut nevoie de probleme de acest gen.Aveti niste probleme usoare, dar interesante...!
   (0)
   (0)
 11. suneti asa de laudarosi! cicA LEATI FACUT IN 10 min!
  eu sunt in clasa a 4 a si recunosc ca stiu sa o fac doar pe ultima pe a 4 a si a 3a dar pe bune ca voi scrieti doar ca sa va aflati in treaba. pun pariu ca nici macar pe a5a nu stiti sa o faceti.si stiu ca sunteti in clase mai mari de asta va laudati ca stiti sa le faceti(si totusi nu cred ca puteti) dar daca sunteti in clase mai mari inseamna ca suteti destepti. cunosc unu care e la facultate si nici 48 +48 nu stie sa faca IN MINTE
   (0)
   (0)
 12. eu zic ca sunt cele mai usoare probleme din lume dar problema 3 intadevar este gresit NICI CUM NU PUTEAM SA O REZOLV!!!!!!!!!!!!!!!!!
   (0)
   (0)
 13. raspunsurile sunt:
  1 santierul are 48 m
  2 Andrei a avut 74 de lei iar Stefan 162 de lei
  3 e gresit
  4 puiul a strans 10 alune iar mama 50 de alune
  5 primul nr e 25, al doilea 30, iar al treilea 33
   (0)
   (0)
 14. sincer va spun ca eu la scoala fac foarte grele si normal astea ca mi se par simple !bine intradevar trebuie umpic de logiga la ele pentru ca si eu pot sa spun asa ca sunt usoare doar nu ma doare gura si pot sa le fac de exemplu asa de mantuiala sincer ........eu stiu sa le fac deoarece am mers si la olimpiade siam luat locul 2 la multe! cine ma crede i bine cine nu ma crede iarasi este bine!
   (0)
   (0)
 15. Bodea Alexandru pe
  problema 3 nu este gresita uitati rezolvarea : fratele mijlociu are 8 ani , il notam cu b , pe fratele mai mic il notam c si pe cel mai mare a c

   (0)
   (0)
 16. problema 3 nu e gresita, suma virstelor este 24
  e floare la ureche.
  diferenta de virsta de la fratele mare la mijlociu o adaugam fratelui mic si obtinem 3 segmente egale(stim ca mijlociul are 8 ani) care adunate dau 24.
   (0)
   (0)
 17. sunt foarte simple le-am facut si 3 nu e gresit cine nu stie sa-l faca nu are nimic in cap...................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   (0)
   (0)
 18. am una grea :1 bunic are 3 nepoti daca inmultesti varstele nepotilor obttii varsta bunicului adica 77 de ani aflati suma nr
   (0)
   (0)
 19. problema 3 nu e gresita, suma virstelor este 24
  e floare la ureche.
  diferenta de virsta de la fratele mare la mijlociu o adaugam fratelui mic si obtinem 3 segmente egale(stim ca mijlociul are 8 ani) care adunate dau 24.
   (0)
   (0)
 20. sunt foarte simple le-am facut si 3 nu e gresit cine nu stie sa-l faca nu are nimic in cap...................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   (4)
   (3)
 21. am una grea :1 bunic are 3 nepoti daca inmultesti varstele nepotilor obttii varsta bunicului adica 77 de ani aflati suma nr
   (3)
   (0)
 22. La problema trei, fiul mic are 4 ani, fiul mare 12 si cel mijlociu 8...faceti proba si vedeti...iar la pb 1, este 56, pentru ca este imposibil sa il imparti pe 10 la 4, daca vrei sa-ti dea fara rest!
   (4)
   (1)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?