Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Comportarea la spectacole

Comportarea la spectacole
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Obiceiul de a merge la spectacole este unul bun, deoarece copiii au ocazia să se distreze, să se relaxeze, să înveţe lucruri noi, să capete noi experienţe.

Felul de a se comporta, începând cu ţinuta, tonul vocii, şi ceea ce fac efectiv în timpul spectacolului, depinde de genul de spectacol, dar există şi nişte reguli generale, pe care le respectăm indiferent de situaţie.

1. Vizitarea unei expoziţii
– nu necesită o ţinută deosebită. Dacă suntem în grup vom respecta regulile grupului, adică nu ne vom răspândi prin toată expoziţia ( muzeu), vom merge împreună. Vom asculta explicaţiile ghidului, dacă avem nelămuriri punem întrebările după ce acesta termină ce are de spus, nu-l vom întrerupe. Este un gest de nepolitete să nu ascultăm ghidul şi să părem interesaţi de altceva în timp ce acesta ne dă explicaţii. Nu atingem exponatele, nu ne manifestăm admiraţia cu voce tare. Nu vorbim tare, încercăm pe cât posibil să nu-i incomodăm pe ceilalţi vizitatori. La final vom mulţumi ghidului.

Dacă nu suntem în grup, privim exponatele fără să comentăm cu voce tare, dacă este aglomerat, nu stăm foarte mult în faţa unui exponat, îi lăsăm şi pe ceilalţi să privească. Întrebăm dacă avem voie să facem fotografii.

Dacă este o expoziţie de pictură sau sculptură şi îl cunoaştem pe autor, este politicos să mergem să-l felicităm.

2. La cinematograf. Vom avea o ţinută lejeră, dar decentă. Vom veni cu 10-15 minute mai devreme, ne vom aşeza pe locul indicat pe bilet. Dacă am întârziat, dar spectacolul nu a început, nu ne vom îmbrânci la intrare, ne vom aştepta politicoşi rândul. Nu vom mânca şi nu vom bea în timpul spectacolului, nu vom fâşâi hârtii, nu vom comenta cu voce tare scenele din film.

Citește și:   Ghid de bune maniere: cum porți corect masca

3. La teatru de obicei se impune o ţinută mai elegantă, dar de multe ori copiii pleacă direct de la scoală pentru a viziona spectacole de teatru pentru copii.

Ca si la cinematograf, vom încerca să ajungem la timp, nu ne vom aşeza pe locurile altor persoane, nu ne vom îmbrânci pentru a ocupa un loc mai în faţă, nu vom mânca, nu vom bea , nu ne vom juca cu diverse obiecte. Nu comentăm în timpul spectacolului. Aplaudăm atunci când este cazul. De multe ori actorii îi invită pe copii pe scenă. Nu ne vom îngrămădi, dacă nu facem parte din cei aleşi pentru a se urca pe scenă, nu vom vocifera, ne vom întoarce la locurile noastre. Uneori între actori şi copii se stabileşte un dialog. Fiţi politicoşi în timpul acestui dialog, nu strigaţi, respectaţi regulile stabilite de actor. Nu bateţi din piciore, nu fluieraţi, nu vorbiţi cu vecinii, nu vă ridicaţi în picioare.

La finalul spectacolului veţi aplauda ori de câte ori actorii „ies la scenă” sau se ridică cortina. Se poate aplauda şi în timpul spectacolului dacă ceva ne-a plăcut în mod deosebit. Este foarte nepoliticos să plecaţi în timpul spectacolului. Există de obicei pauze, aşa că orice probleme vi le rezolvaţi în aceste pauze. Ne ridicăm de pe scaune numai după ce s-a aprins lumina în sală şi numai după plecarea actorilor de pe scenă.

Citește și:   Doi prieteni ( povestea premiata la concursul "Prietenul bun la nevoie se cunoaste" )

Pe holuri nu gesticulăm, nu vorbim tare. La plecare nu vom comenta cu voce tare, nu ne vom grăbi să ieşim primii. Chiar dacă nu ne-a plăcut reprezentaţia, evităm să comentăm cât ne aflăm în incinta cladirii unde a avut loc spectacolul.

Dacă ne-a plăcut spectacolul, putem merge să-i felicităm pe actori şi chiar să le oferim flori.

La spectacolele de muzică uşoară se merge îmbrăcat lejer. Puteţi cânta şi dansa odată cu artistul, dacă el v-o cere, dar în mod decent, fără ai deranja pe cei din jur. Chiar dacă v-a impresionat , nu insistaţi foarte mult ca acesta să revină pe scenă, pentru că spectacolul are regulile lui, mai ales cele referitoare la timp, reguli care trebuie respectate.

Mare atenţie la spectacolele de muzică clasică. Ţinuta va fi deosebită, de sărbătoare. Nu se aplaudă până artistul nu termină partitura şi dirijorul se întoarce cu faţa spre noi. Nu fredonăm melodia împreună cu solistul, nu batem ritmul cu mâna sau piciorul.

Indiferent de spectacol, să-i respectaţi pe actori, cântăreţi, ei au venit acolo pentru voi, ca să vă transmită ceva, să vă facă să vă simţiţi bine. Răsplătiţi-le munca nu numai cu aplauze, dar şi cu o comportare civilizată.

Articole interesante

2 comentarii

  1. Da, este foarte util ce ati scris. Felicitari. entru parinti dar si pentru copii, sfaturile sunt grozave! ADOR site-ul asta!
  2. ee chiar e nevoie de atatea reguli?? si asa oameni ce nu au cei 7 ani de acasa nu le respecta

Lasa un comentariu