Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Apollo 13, cea mai riscantă misiune din istoria spaţială

Apollo 13, cea mai riscantă misiune din istoria spaţială
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Apollo 13 a fost a șaptea misiune a NASA din proiectul Apollo şi a treia misiune pe Lună. Misiunea a fost condusă de Jim Lovell şi mai avea la bord încă doi astronauţi, Jack Swigert şi Fred Haise. Apollo 13 este de departe cea mai cunoscută misiune spaţială din istorie.

Pe 11 aprilie 1970, naveta a fost lansată cu succes, dar două zile mai târziu un dezastru părea iminent. Un tub de oxigen a explodat, provocând o pierdere uriaşă de oxigen şi energie electrică. Şansele ca astronauţii aflaţi la bord să moară înainte de a ajunge pe înapoi pe Pământ, erau din ce în ce mai mari.

Aceştia mai aveau foarte puţin oxigen de care aveau nevoie atât ca să respire, dar şi pentru a genera electricitatea necesară pentru funcţionarea motoarelor.

Atunci echipajul a decis să economisească cât mai mult din cantitatea de oxigen rămasă oprind aproape toate echipamentele electrice, inclusive cele de încălzire, iar asta a dus la scăderea extrem temperaturii în navetă.

Apollo 13 a fost pe punctul de a se transforma  în cea mai mare tragedie din istoria astronauticii fără puterea de reacţie şi stăpânirea de sine a celor aflaţi la bord, dar şi fără priceperea echipajului de control aflat la sol.

Citește și:   Cum se modifică corpul uman în spațiu

Pentru a alimenta cu energie naveta aflată în spaţiu s-a recurs la cele mai mai neaşteptate soluţii tehnice. Doar în acest fel naveta a putut fi alimentată şi dioxidul de carbon acumulat a putut fi eliminat.

Cei trei astronauţi au reuşit să se întoarcă în siguranţă pe Pamanat, după 6 zile petrecute în spaţiu.

Naveta plecată în misiune pe Lună a reintrat pe o traiectorie corectă în atmosfera terestră, iar modulul de comandă, în care au revenit cei trei astronauţi pentru minutele finale ale călătoriei, a căzut în ocean, de unde a fost recuperat cu toţi membrii echipajului în viaţă.

Articole interesante

Lasa un comentariu