5 iunie, Ziua Învățătorului. Cum este marcată ziua în școli

0

Pe 5 iunie a fost stabilită prin lege Ziua Învăţătorului, care se sărbătorește și în acest an în toate școlile din țarî.

Potrivit Ministerul Educaţiei ,care precizează în structura anului şcolar, ziua de 5 iunie este o zi specială ce „va fi marcată prin manifestări specifice”. Asadar, astazi in toate scolile din Romania, elevii vor merge la ore, dar cursurile nu se vor desfasura conform programului obisnuit, acestia urmand sa desfasorare o serie de activitati non-formale, precum vizionarea de filmuleţe educative, participarea la ateliere de pictură şi mersul în drumeţii.

Ziua Învăţătorului a fost instituită în octombrie 2007, ziua de 5 iunie semnificând ziua de naştere a profesorului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului modern românesc (născut pe 5 iunie 1779- decedat pe 17 sept. 1823).

Potrivit actului normativ, Ziua Învăţătorului este sărbătorită în toate unităţile de învăţământ de stat, particulare şi confesionale din sistemul românesc, iar Ministerul Educatiei şi alte instituţii ale statului acordă premii, distincţii, medalii şi titluri onorifice cadrelor didactice şi elevilor.

Citește și:   Rezultatele la tezele cu subiect unic sustinute de elevii clasei a VIII-a la istorie/geografie

„În conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă unic, încheiat între Ministerul Educației Naționale și federațiile sindicale reprezentative din învățământ, părțile semnatare convin să sărbătorească pe 5 iunie – Ziua Învățătorului și pe 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației, organizând împreună, în timpul programului de lucru, manifestări specifice dedicate acestor evenimente”, se arată în structura anului școlar 2018-2019, care se va încheia peste 2 săptămâni.


Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?