5 octombrie, zi liberă pentru elevi și cadrele didactice. Ce semnificații are Ziua Internațională a Profesorului

0

Elevii și profesorii din învățământul preuniversitar și copiii de grădiniță au din nou liber de la școală. Astăzi, 5 octombrie se sărbătorește Ziua Internațională a Profesorului.

Pe 5 octombrie, de Ziua Educației, elevii și profesorii nu vor mai participa la cursurile școlare sau la cursurile online. Această zi liberă este cuprinsă în Contractul Colectiv de Muncă.

Ziua internaţională a profesorului a fost desemnată de UNESCO cu scopul de a marca semnarea Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor. Recomandarea din 1966 împreună cu Recomandare privind învățământul superior (1977) formează principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice. Tocmai din acest motiv, pe data de 5 octombrie sărbătorim atât ziua mondială a educației, cât și ziua profesorului.

În România, ziua profesorului este marcată diferit de ziua învățătorului (5 iunie) începând cu anul 2013, conform unei decizii luate de Ministrul Educației Naționale.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?