Schimbări la înscrierea în clasa pregătitoare: cum se va face repartizarea copiilor în clase

0

Clasele pregătitoare se vor forma prin tragere la sorţi sau prin ordine alfabetică. Se schimba astfel modalitatea de înscriere de până acum, renunţându-se astfel la alegerea şcolii favorite şi la formarea de liste, ceea ce ducea la diferenţierea între copii.

Noua procedură „va stopa suprapopularea la anumite clase, riscurile de segregare şi discriminare a elevilor, dar şi a cadrelor didactice”, a declarat, inspectoarea şcolară generală adjunctă a Inspectoratului Şcolar Bucureşti Liliana Toderiuc-Fedorca, conform adevarul.ro

ISMB vrea să impună o soluţie bazată pe algoritm, de tipul aleatoriu/ alfabetic (ordonarea alfabetică pe şcoală şi distribuirea pe clase, în ordine alfabetică, câte un elev la fiecare clasă existentă: elevul 1 – repartizat la clasa pregătitoare A, elevul 2 la clasa pregătitoare B, ş.a.m.d) tragere la sorţi în şedinţă publică organizată de şcoală. De asemenea, propunem ca repartizarea la clasă a profesorilor pentru învăţământ primar să fie realizată tot prin tragere la sorţi, a mai precizat inspectoarea.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a lansat, în consultare publică, metodologia şi calendarul de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2020-2021. Principalele noutăţi incluse în proiectul de metodologie vizează constituirea formaţiunilor de elevi în clasa pregătitoare, precum şi soluţionarea situaţiilor excepţionale ale copiilor care nu se încadrează în tranşele de vârstă prevăzute de metodologie.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?