Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Argou sau Jargon

Argou sau Jargon
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Argou = limbaj convenţional, folosit mai ales de vagabonzi, răufăcători etc. pentru a nu fi înţeleşi de restul societăţii;

Jargon = limbaj specific anumitor categorii sociale, profesionale etc., care reflectă fie dorinţa celor ce-l vorbesc de a se distinge de masa mare a vorbitorilor, fie tendinţa de a folosi termeni specifici profesiunilor respective şi care se caracterizează prin abundenţa cuvintelor şi expresiilor pretenţioase, de obicei împrumutate din alte limbi, sau a celor de îngustă specialitate.

Hai, nu e chiar aşa greu de sesizat diferenţa!

Citește și:   Stewardeză sau Stewardesă

Articole interesante

9 comentarii

  1. Pai… in general considerand, argoul e „de rau”, pe cand jargonul e „de bine” (desi nu este exclus – spre ex – un jargon al unei bande de raufacatori).
    In general (in principiu) argoul se refera la categorii mai ample, pe cand jargonul poate fi folosit si in cadrul unei categorii FOARTE restranse (numeric) (alta categorie de acelasi tip putand avea un alt jargon), intrucat argoul este menit a facilita intelegerea in cadrul unor grupuri masive, dar dispersate de cetateni, pe cand unul din rolurile jargonului poate fi tocmai impiedicarea intelegerii de catre neinitiati, fiind inteles doar de catre cetatenii apartinand „cercului interior”.

  2. Nu sunt nici „de bine”, nici „de rău”. Ambele sunt utile, servind necesităţile grupurilor care le-au creat. Grupurile pot fi „bune” sau „rele” !

  3. cine m ajuta sa fac un textcu argonu si Jargon

  4. la text nu te pot ajuta, da’ niște argon poți să extragi dintre termopane, cu seringa 🙂

  5. Mada, Mada, Mada… Aș putea să-ți scriu multe rânduri, dar fac eforturi să-ți spun doar atât – dacă-ți face altcineva treaba, tu n-ai să înveți nimic din asta și pari să ai o vârstă la care e bine să cauți să înveți cât mai multe despre cât mai multe.

  6. Mai pe inteles, jargonul este limbajul unei categorii sociale si contine cuvinte specifice acelei categorii de exemplu jargon bancar, IT (discheta, hard-disc, etc). Jargonul poate aparea nu neaparat din intentia de a se distinge, (dar nici nu poate fi exclusa) ci doar sa faciliteze comunicarea in cadrul acelui grup.
    Jargonul unei categorii devine argou in momentul in care respectiva categorie incearca sa ascunda intelesul comunicarii fata de masa mare a vorbitorilor. Aici mentionam cele mai cunoscute grupuri care se folosesc de argou: vagabonzi si răufăcători.

  7. OK ce este :argou sau jargon !?…Azi este utilizat de toate paturile sociale(,,aristrocatia romaneasca”,paturile profesionale ,clasa de mijloc,clasa de jos, vagabonzii et).Adevarata expresie DA ,sau De acord,este utilizata de ,,prosri ”ca mine ,ca tine,ca altii !!!…

  8. De la Wikipedia, enciclopedia liberă

    Jargonul este un limbaj specific anumitor categorii sociale, care reflectă dorințele celor ce-l vorbesc de a se distinge de marea masă a vorbitorilor și care se caracterizează prin abundența cuvintelor și expresiilor pretențioase, de obicei împrumutate din alte limbi, sau a celor de îngustă specialitate.

    Exemple:

    Jargonul tehnic
    Jargonul informatic = jargonul calculatoriștilor (cuvântul „calculatorist” făcând el însuși parte din acest jargon)

    O variantă de jargon informatic este și cel numit în engleză L33T Speak. Acesta este folosit în special pe internet și constă din înlocuirea unor litere cu alte caractere alfanumerice, ca de exemplu V3n3zu31@ în loc de Venezuela. La originea acestui jargon a stat încercarea de evitare a filtrării automate a cuvintelor licențioase în discuțiile de pe forumuri și canalele de chat.

    Uneori noțiunea de jargon este confundată cu cea de argou, diferența constând în faptul că argoul se dorește a fi înțeles doar de cei care-l folosesc.

Lasa un comentariu